105476832_1a.gettyimages-479424530.jpg
Guvernul intermediar din Sudan a declarat ilegală mutilarea organelor genitale ale femeilor, decizia fiind considerată o victorie majoră de către grupurile de activiști care luptă pentru drepturile femeilor.

Statisticile arată că nouă din zece femei din Sudan au trecut prin acest proces dureros şi periculos prin care este îndepărtată parţial sau total partea exterioară a organului genital feminin, informează Digi24.

Persoanele care execută astfel de practici riscă acum în Sudan o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

„Este un pas foarte important pentru Sudan şi noul Guvern. Africa nu poate prospera dacă nu are grijă de fetele şi femeile sale”, a spus Nimco Ale, de la Five Foundation, organizaţie ce militează pentru încheierea mutilării genitale în lume.

Practica este parte a tradiţiei din cel puţin 27 de ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu și este cel mai des folosită în Etiopia, Nigeria, Senegal şi Kenya, scrie Mediafax.

Cu toate că legea este foarte importantă, experţii spun că nu este suficientă pentru a pune capăt tradiţiei care, în multe state, are semnificaţii culturale şi religioase, fiind susţinută atât de bărbaţi, cât şi de femei. Măsura trebuie dublată de altele care să sprijine educaţia şi înţelegerea riscurilor pe care le implică acest proces.

Preluat de la: diez.md