large-1557151304-50651ab69cf1e8c760154e774e808153.jpg
Valentina Sampaio este o modelă care contribuie la avansarea industriei de modeling. În 2017, Valentina devine prima femeie transgender care a apărut pe coperta Vogue Paris, doi ani mai târziu a devenit prima modelă transgender angajată de Victoria’s Secret, iar în 2020, a continuat să distrugă prejudecățile din industria modelingului, devenind prima femeie transgender aprobată pentru Sports Ilustrated Swimswits.

Potrivit The New York Times, Valentina Sampaio a crescut în sătucul de pescari Aquiraz, din nordul Braziliei. Tatăl ei a fost pescar, iar mama ei a fost profesoară.

Modela a refuzat să-și spună numele dinainte de tranziția sa, acum se numește Valentina, și acest nume l-a ales singură. Sampaio a spus că ea s-a perceput întotdeauna drept fată. Părinții și colegii ei au susținut-o, acceptat-o și înțeles-o, deoarece vedeau și ei acest lucru.

Deși cei dragi au acceptat-o, Valentina a avut de suferit din cauza identificării transgender. În 2014, din acest motiv, tânără a fost concediată de la primul său loc de muncă, unde activa în calitate de modelă. Deși trebuia să fie într-una dintre campaniile lor publicitare, compania – denumirea căreia nu a dezvăluit-o – i-a spus că brandul este unul de tip conservator, iar clienții nu vor fi receptivi și toleranți în raport cu o astfel de modelă.

Totuși, Valentina a continuat să persevereze în domeniul industriei de modeling. În noiembrie 2016, ea a defilat pentru prima dată la São Paulo Fashion Week. La scurt timp după eveniment, L’Oréal a făcut un scurt metraj despre Valentina, pe care l-a lansat de Ziua Internațională a Femeii. Mai târziu compania franceză a făcut-o pe Valentina una dintre ambasadoarele mărcii companiei.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Valentina Sampaio (@valentts)

În februarie 2017, Sampaio a primit atenția presei internaționale, după ce a apărut pe coperta revistei Vogue Paris și a devenit prima modelă transgender care a apărut pe coperta revistei. Mai târziu, în același an, ea a apărut și pe coperțile revistei Vogue Brasil și Vogue Germany. Ea este prima femeie transgender care a fost expusă pe coperta acestor reviste.

Pe 2 august 2019, Sampaio a declarat, pe pagina sa de Instagram, despre colaborarea cu Victoria’s Secret PINK, care au făcut-o prima modelă transgender a brandului de lenjerie.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Valentina Sampaio (@valentts)

În 2020, Sampaio a devenit prima modelă transgender care a apărut în Sports Illustrated.

Sports Illustrated (SI) a devenit un brand respectat în lumea modeling-ului, reușind să devină unul dintre cele mai de succes nume din industrie. Sampaio se alătură marilor vedete ale podiumurilor precum Heidi Klum și Tyra Banks, care de asemenea au colaborat cu acest brand.

Alte apariții memorabile ale modelei au fost în reviste precum: Vanity Fair Italia, Elle Mexico și L’Officiel Turkiye. Ea a lucrat, de asemenea, cu branduri precum Dior, H&M, Marc Jacobs, Moschino, L’Oréal, și Philipp Plein. De curând, ea a semnat un contract cu agenția de modeling The Lions din New York.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Valentina Sampaio (@valentts)

Într-un eseu deschis cu privire la ceea ce înseamnă să faci parte din SI, Sampaio și-a exprimat aprecierea pentru revistă, deoarece, după părerea ei, compania a reușit să selecteze în cadrul echipei femei multilateral dezvoltate, creative și frumoase. Ea a mai adăugat că este „încântată și onorată” de a fi acolo. În timp ce pentru Valentina înseamnă foarte mult faptul că este modelă pentru SI, ea menționează că este chiar mai inspirată de semnificația pe care o are participarea sa acolo pentru comunitatea LGBTQ.

Valentina și-a folosit platforma pentru a lupta pentru drepturile transgender și pentru a-i susține în depășirea barierelor, și a dificultăților provocate de discriminare și tachinare. Într-un interviu anterior acordat revistei Vogue, ea a subliniat că în 2019, 129 de persoane transgender au fost ucise în Brazilia.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Valentina Sampaio (@valentts)

„Protecția noastră vine de la Dumnezeu. Chiar și cu noile legi, oamenii nu le respectă pe scară largă, iar autoritățile nu le aplică”, a declarat ea.

Pentru Valentina, schimbarea pozitivă înseamnă îndemnul prin propriul exemplu de a răspândi dragostea și acceptarea. Mesajul ei pentru lume este unul de o empatie răsunătoare.

„Cred că oamenii buni construiesc o lume mai bună pentru noi toți, iar eu îi susțin pe toți cei care, ca mine, suferă din cauza prejudecăților pentru că nu se potrivesc standardelor societății.”

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Valentina Sampaio (@valentts)

Preluat de la: diez.md