polar-vortex-cold-weather-USA-05.jpg
Peste 100 de milioane de nord-americani înfruntă zilele acestea un uriaș val polar. La granița dintre Canada și Statele Unite sunt așteptate temperaturi ce se pot resimți ca –51 de grade Celsius. Până și zonele din sudul extrem al Statelor Unite, pe țărmul Golfului Mexic, vor fi atinse de efectele valului de ger.

Vortexul polar care le dă bătăi de cap americanilor coboară din Canada până în zona Golfului Mexic și se întinde, pe anumite porțiuni, de pe Coasta de Vest până pe Coasta de Est. Aduce cu el vânt puternic, ninsori abundente și ger, transmite digi24.ro.

Sute de curse aeriene sunt afectate, la fel cum se întâmplă și la sol, pe șosele sau pe calea ferată. În anumite zone din centrul Statelor Unite și mai ales în sud, spre Golful Mexic, sunt temperaturi negative istorice. Însă cel mai frig este tot în jumătatea nordică, în zona graniței cu Canada. Aici meteorologii au prognozat minus 34 de grade Celsius și local, din cauza rafalelor cumplite de vânt, se pot resimți ca minus 51 de grade Celsius.

Zona marilor lacuri care despart Canada de Statele Unite este un ținut de gheață. Din aer sau de la sol tot ce vezi sunt nămeți uriași, lacuri și râuri înghețate. În aceste condiții, accidentele rutiere sunt la ordinea zilei, iar autoritățile îi sfătuiesc pe cei care locuiesc în zonele afectate să se deplaseze doar în caz de urgență.

Firește, sunt și localnici care profită cât pot de iarnă, merg cu schiurile prin oraș sau găsesc tot felul de metode ingenioase pentru a se deplasa.

Dacă majoritatea oamenilor încearcă să se pună la adăpost, animalele Nordului sunt obișnuite să îndure asprimea iernii. Un șofer care se deplasa prin parcul național Yellowstone a întâlnit în câteva minute trei turme de bizoni care au profitat de drumurile proaspăt deszăpezite pentru a se deplasa mai ușor între zonele de pășunat.

Preluat de la: diez.md