pixel.png

Recent, au apărut în mediul online mai multe persoane care susţin că au fost reinfectate cu COVID-19. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au fost sceptici cu privire la această posibilitate, spunând că nu există dovezi substanţiale conform cărora acest lucru s-ar putea întâmpla cu adevărat.

Un nou caz de reinfectare

Noile dovezi au fost strânse pe baza cazului unui bărbat în vârstă de 33 de ani din Hong Kong, care a contractat pentru prima dată COVID-19 în martie. El a fost testat pentru coronavirus după ce a dezvoltat simptome precum tusea, durerile în gât, febra şi durerile de cap timp de 3 zile. A rămas internat în spital până la retestare, în urmă căreia rezultatul a ieşit negativ, la mijlocul lunii aprilie.

Pe 15 august, bărbatul s-a întors la Hong Kong după o recentă călătorie în Spania şi Marea Britanie, zone care au suferit recent o reapariţie a cazurilor de COVID-19. La aeroport, a fost examinat pentru COVID-19, iar rezultatul a ieşit pozitiv, dar de data aceasta bărbatul nu a mai avut simptome. Acesta a fost dus la spital pentru monitorizare şi s-a observat un lucru extrem de interesant: virusul dispărea uşor uşor din organism, ca drept dovadă a faptului că organismul lupta fără niciun alt ajutor împotriva lui, triumfând cu brio.

Una dintre particularităţile cazului său constă în faptul că de fiecare dată când bărbatul a fost internat în spital, medicii au studiat pe secvenţe genomul virusului care l-a infectat. A fost uşor diferit de la o infecţie la alta, sugerând că virusul a suferit mutări în perioada celor 4 luni între prima şi a doua infectare. De asemenea, acest caz dovedeşte că este posibil ca o persoană să fie infectată cu coronavirus de două ori.

<!– Showbizul, răpus de durere. Încă un divorț zguduie lumea mondenă a României–> CITESTE PE EVZ.RO: Showbizul, răpus de durere. Încă un divorț zguduie…
<!– Panică la ANTENA 1: O super vedetă are COVID. Mai multe nume celebre sunt implicate–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Panică la ANTENA 1: O super vedetă are COVID. Mai…

„Ceea ce învăţăm despre infecţie este că oamenii dezvoltă un răspuns imun. Ceea ce nu este încă complet clar este cât de puternic devine răspunsul imun şi cât durează acesta, de fapt”, a declarat Maria Van Kerkhove, dr., epidemiolog din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Geneva, Elveţia.

Reinfectarea e întâlnită şi la alte virusuri

Până când nu vom afla mai multe lucruri sigure, cercetătorii polonezi spun că posibilitatea de a contracta COVID-19 de două ori nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni. Acest lucru se întâmplă şi cu alte tipuri de coronavirusuri – cele care provoacă răceli comune. Celelalte tipuri de coronavirus se schimbă uşor în fiecare an, pe măsură ce înconjoară globul, ceea ce le permite să se răspândească în continuare şi să le provoace mai multe daune.

La fel se întâmplă şi cu gripa sezonieră. Acesta este motivul pentru care oamenii trebuie să se vaccineze împotriva gripei an de an şi vaccinul să fie uşor modificat, anual, în efortul de a ţine pasul cu virusul gripal în continuă evoluţie.

Cercetătorii polonezi spun că se realizează vaccinuri împotriva gripei de 80 de ani şi există studii clinice care se desfăşoară chiar acum pentru a găsi variante din ce în ce mai bune.

Un studiu revoluţionar

Cercetătorii de la Centrul Medical Howard Hughes, de la Universitatea Rockefeller din New York, au folosit recent o piesă cheie a virusului SARS-CoV-2 – instrucţiunile genetice pentru proteina sa de vârf – pentru a infecta în mod repetat celulele umane. Oamenii de ştiinţă au urmărit cum fiecare nouă generaţie de virus a continuat să infecteze un nou lot de celule. De-a lungul timpului, pe măsură ce s-a multiplicat, unele dintre copii şi-au schimbat genele pentru a le permite să supravieţuiască după ce oamenii de ştiinţă le-au atacat cu anticorpi neutralizanţi. Aceşti anticorpi sunt una dintre armele principale utilizate de sistemul imunitar pentru a recunoaşte şi a dezactiva un virus.

Deşi acest studiu este încă la început, ceea ce înseamnă că nu a fost încă revizuit de experţi externi, autorii au scris că descoperirile lor sugerează faptul că virusul se poate schimba în moduri care îl ajută să se sustragă din lupta cu sistemul nostru imunitar. Dacă este adevărat, au scris ei la mijlocul lunii iulie, înseamnă că reinfectarea este posibilă cu uşurinţă, mai ales la persoanele care au un răspuns imun slab la virus prima dată când îl întâlnesc.

Veşti bune, însă! Când medicii au testat sângele bărbatului din Hong Kong, pentru a căuta anticorpi împotriva virusului, nu au găsit niciunul. Acest lucru ar putea însemna fie că a avut un răspuns imun slab la virus prima dată, fie că anticorpii pe care i-a produs în timpul primei sale infecţii s-au diminuat în timp. Dar, în timpul celei de-a doua infecţii, a dezvoltat rapid mai mulţi anticorpi, sugerând că a doua infecţie a declanşat sistemul imunitar. Acesta este probabil motivul pentru care nu a avut niciun simptom a doua oară.

Aceasta este o veste bună, spun cercetătorii polonezi. Înseamnă că, de fapt, corpurile noastre pot lupta mai bine împotriva virusului COVID-19 decât am crede noi şi că o a doua reinfectare ar putea să nu fie chiar atât de rea.

Dar faptul că virusul se poate schimba rapid în acest fel are un anumit impact asupra efortului de a veni cu un vaccin care funcţionează bine.

Studiile sugerează, de asemenea, faptul că terapiile bazate pe imunitate, cum ar fi plasma convalescentă şi anticorpii monoclonali, pot fi de ajutor limitat în timp, deoarece virusul se poate modifica în moduri care îl ajută să depăşească aceste tratamente. Plasma convalescentă este în esenţă o doză concentrată de anticorpi care provine de la persoanele care s-au recuperat după o infecţie COVID-19. Pe măsură ce virusul se schimbă, este posibil ca anticorpii din plasma respectivă să nu funcţioneze la fel de bine pentru tratamentele viitoare.

Preluat de la: csid.ro