hepta-3422574-scaled.jpg
Comitetul de anchetă de la Moscova a anunțat inițierea unui dosar penal împotriva lui Alexei Navalnîi, cel mai virulent opozant al regimului de la Kremlin în temeiul articolului privind frauda la scară deosebit de mare.

Potrivit Departamentului General de Investigații al Comitetului de Investigații, opoziționistul a cheltuit peste 356 de milioane de ruble din banii colectați ca donații către organizații non-profit, cum ar fi „Fondul anticorupție”, „Fondul de sprijin pentru mass-media al cincilea sezon al anului și coordonarea protecției drepturilor cetățenilor”, „Fundația pentru susținerea juridică a cetățenilor”, „Fondul pentru protecția drepturilor cetățenilor «SHTAB»”. În total, potrivit oficialilor de securitate, aceste organizații au adunat mai mult de 588 de milioane de ruble de la ruși, scrie news.ru.

Cum a reacționat Alexei Navalnîi

Opozantul rus a reacționat într-o postare pe Facebook la anunțul făcut marți seara de Comitetul rus pentru Investigații. „Vreți să vedeți cum arată isteria lui Putin? Intrați pe site-ul Comitetului rus pentru Investigații. Acești clovni au publicat un comunicat în care anunță un nou dosar penal împotriva mea. Și nu este cazul cu care am fost amenințat ieri! Este unul nou […] Ce jenant! N-au deschis un dosar pentru tentativa de asasinat la adresa mea, dar au găsit un alt caz. Era ușor de prevăzut. Vor să mă îngroape pentru că n-am murit în avion și că apoi le-am căutat criminalii”, a scris opozantul rus acuzând că Vladimir Putin personal se află în spatele acestei noi încercări de a-l aduce la tăcere.


Amintim că Navalnîi a fost otrăvit în data de 20 august, când s-a simțit brusc rău în timpul unui zbor intern din Siberia către Moscova. Două zile mai târziu, el a fost transportat în Germania pentru tratament, fiind indus în comă.

Teste făcute în laboratoare separate din Germania, Franța și Suedia au ajuns la concluzia că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, iar liderii europeni au cerut o explicație din partea Kremlinului, care însă neagă orice implicare.

Autoritățile ruse au efectuat atunci o investigație preliminară, dar au spus că nu au găsit dovezi ale otrăvirii.

Ministerul de interne rus a declarat că Navalnîi suferă de pancreatită și din această cauză i s-a făcut rău la bordul avionului.

Între timp, Navalnîi a aflat numele persoanelor care au participat la otrăvirea sa în orașul Tomsk. Potrivit politicianului, toți acești oameni sunt ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB). Mai mult de atât, acesta a publicat și un video în care vorbește cu unul dintre presupușii săi otrăvitori.

Preluat de la: diez.md