55023982_401.jpg
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, susține că UE a cerut Rusiei să-l elibereze imediati pe Aleksei Navalnîi. Oficialul european își menține vizita la Moscova, joi 4 februarie, unde trebuie să se întâlnească cu omologul său rus Serghei Lavrov, iar asta în ciuda criticilor celor care spun că vizita trebuia anulată, în urma condamnării marți la închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Uniunea Europeană a emis de îndată un comunicat considerat „sever în numele lui Borrell, dar nu s-a renunțat la vizită.

„UE reiterează apelul de eliberare imediată și necondiționată a lui Navalnîi, precum și a tuturor cetățenilor și jurnaliștilor reținuți pentru exercitarea drepturilor lor la întrunirile pașnice și libertății de exprimare”, se menționează în comunicat.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a răspuns la aceste declarații, menționând faptul că Moscova îndeamnă ca aceste țări să nu se amestece în treburile interne ale unui stat suveran.

Au trecut trei ani de la ultima vizită a unui șef al diplomației UE la Moscova, iar aceea fusese italianca (tot o socialistă, ca și spaniolul Borrell) Federica Mogherini. Vizitele la acel nivel fuseseră rărite și ulterior întrerupte din pricina anexării forțate a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și a sprijinului acordat de Moscova formațiunilor armate separatiste din estul Ucrainei (în ciuda ficțiunii oficiale rusești, care neagă orice amestec acolo).

 

Preluat de la: diez.md