Ukraine_Rada_Zelenskiy_March_2020_1000_2.jpg
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară nu a obținut până acum nicio doză de vaccin împotriva COVID-19, a făcut apel marți la Uniunea Europeană să ajute Kievul și alte cinci foste republici sovietice să-şi vaccineze populațiile, relatează Reuters.

„Statele membre UE trebuie să acorde o atenție specială țărilor din Parteneriatul Estic în chestiunile achizițiilor comune și accelerării livrării vaccinurilor”, a declarat el în cadrul unei declarații de presă alături de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită la Kiev.

Volodimir Zelenski a spus că a „discutat în detaliu despre această chestiune” cu Maia Sandu, a cărei vizită în Ucraina este prima în străinătate de la învestirea sa în funcția de președinte, în decembrie.

„Astăzi, primirea vaccinului este extrem de importantă pentru toate țările din inițiativa UE a Parteneriatului Estic, în special pentru Ucraina și Moldova”, a mai spus el potrivit Reuters. Din Parteneriatul Estic fac de asemenea parte Armenia, Azerbaidjan, Belarus și Georgia.

Anterior în cursul zilei, șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a respins ideea unei achiziționări a vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat de Rusia, Sputnik V, care este potrivit lui un instrument de „propagandă”, în contextul în care relațiile între Kiev și Moscova se află la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani.

„În calitate de membru al guvernului, mă voi opune achiziţionării vaccinului rus, chiar dacă este eficient”, a declarat Kuleba, citat de media.

„Rusia nu se preocupă de starea de sănătate a ucrainenilor, ea se preocupă de impunerea propagandei sale și de ideologia sa” atunci când oferă acest vaccin, a mai spus ministrul, relatează AGERPRES.

Săptămâna trecută, 13 state membre ale UE, printre care și România, au cerut Bruxelles-ului să ajute țările din Parteneriatul Estic în vaccinarea împotriva coronavirusului.

Ucraina, care are în jur de 40 de milioane de locuitori, speră să primească la sfârșitul lui martie sau începutul lui aprilie opt milioane de doze de vaccin prin intermediul mecanismului ONU Covax vizând ajutorarea țărilor sărace.

La sfârșitul lui decembrie, Kievul și-a anunțat intenția de a cumpăra aproape două milioane de doze de vaccin chinezesc CoronaVac, dar nicio dată de livrare nu a fost anunțată.

 

Preluat de la: diez.md