FotoJet.jpg
Coafura, ca și stilul vestimentar, este o modalitate de proprie exprimare, dar și o reflecție a societății, a evenimentelor și a valorilor pe care se pune accentul în acel moment. De aceea, vom face o mică excursie de-a lungul unui secol pentru a vedea cum a evoluat moda coafurilor femeiești.

 

Anii 1920, marcați de tunsoarea bob

După încheierea perioadei victoriene, anii ’20 au adus o nouă eră şi, prin urmare, un nou stil de viaţă. În aceşti ani, schimbările adoptate de femei au fost nu doar la nivelul vestimentaţiei (era timpul rochiilor până genunchi şi al pălăriilor în formă de clopot), ci şi la nivelul tunsorilor: a devenit la modă părul scurt, vopsit cu henna sau decolorat cu peroxid de hidrogen.

Femeile au început să muncească şi să simtă necesitatea unor tunsori lejere, scurte, uşor de făcut şi de întreţinut, aşa că atunci când dansatoarea Castle şi-a tuns părul, în 1915, coafura a fost în scurt timp adoptată de numeroase tinere, devenind una dintre cele mai revoluţionare tunsori din istoria coafurii.

Astfel, tunsoarea bob a împlinit de curând vârsta de 100 de ani și încă nu și-a pierdut din popularitate acumulând pe parcursul timpului numeroase variaţii de stil.

Anii 1930 și părul ondulat

În anii ’30, lookul tineresc şi rebel al decadei precedente a fost înlocuit de unul mai delicat, mai temperat şi mai feminin. Chiar dacă pălăriile erau acum la modă, acestea nu acopereau complet coafurile, ci doar le completau punându-le în valoare.

Lungimea părului era până deasupra umerilor, prins la spate, cu cărare pe mijloc sau într-o parte, iar toată suprafaţa acestuia era ondulată, dând impresia de valuri. Tot în acea perioadă, au apărut bigudiurile şi plasele pentru păr.

De asemenea, femeile au început să apeleze la produse de vopsire și de decolorare a părului pentru a urma modelul vedetelor de film de la Hollywood, care promovau aceste tendințe.

Buclele cu volum din anii 1940

Părul ondulat, până la umeri, cu volum: acesta era aspectul din anii 1940. Buclele erau în vogă, iar pentru a le obţine, femeile, după ce îşi spălau părul cu un şampon simplu şi aplicau un produs de coafare, îşi rulau părul cu ajutorul bigudiurilor, iar după ce erau îndepărtate, părul era pieptănat în aşa fel încât să se obțină bucle cu volum și aspect natural.

Coafurile bufante și stilul pin-up din anii 1950

În anii ’50, televiziunea şi revistele au început să publice tot mai multe informaţii legate de îngrijirea şi coafarea părului, bucurându-se de succes în rândurile doamnelor. Coafurile acelor ani pot fi descrise destul de simplu: bufante, ondulate, legate la spate, vopsite sau oxigenate.

Un exemplu foarte potrivit ar fi Jackie Kennedy, considerată pe bună dreptate o lansatoare de noi tendinţe și o icoană a stilului, nu doar în ceea ce priveşte vestimentaţia, ci şi coafura.

De asemenea, majoritatea adolescentelor încercau să copieze acasă stilurile actriţelor preferate: Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor sau Ginger Rogers.

Anii 1960, dedicați modei hippy

În anii ’60, fixativul devenise unul dintre cele mai folosite produse cosmetice, în special pentru cocurile în vârful capului. De asemenea, apăruse moda hippy, cu părul lung, lăsat liber sau aranjat cu ajutorul eşarfelor sau bandanelor şi decolorat adesea, în încercarea de a se obţine efectul de păr decolorat de soare, cu reflexe blonde.

Femeile foloseau în abundenţă accesorii, fie flori, eşarfe sau pălării, fie alte accesorii aplicate prin răsucire sau împletite în şuviţe.

Persoanele mai conservatoare adoptau alte stiluri, optând pentru cele promovate de Audrey Hepburn, Brigitte Bardot sau Elizabeth Taylor.

Coafurile extravagante din anii 1970

Coafurile din anii ’70 semănau puţin cu cele purtate în anii ’50, însă erau mai puţin rigide. Doamnele au început să poarte părul tot mai lung, cele mai îndrăzneţe folosind fierul de călcat haine pentru a-şi îndrepta părul.

Femeile începuseră să-şi tundă părul în scări, obţinând un plus de volum.

În această perioadă, s-a dezvoltat și mişcarea punk, adepţii ei purtând părul vopsit în culori excentrice, de la verde la roşu, tuns în modalităţi cât mai extravagante cu putinţă.

Anii 1980, rezervați experimentelor și rebeliunii

În anii ’80, muzica pop a început să câştige tot mai mult teren, iar cârlionţii lui Michael Jackson erau purtaţi de tinerii din întreaga lume. Sunt consideraţi anii experimentelor: culori stridente, vopsirea doar a unei porţiuni de păr, tunsorile geometrice, stilul gotic.

Gelul de păr, spuma sau fixativul, permanentul erau folosite din abundenţă pentru a face coafura cât mai voluminoasă. În spațiul românesc, unde produsele de calitate se găseau foarte greu, se foloseau în locul acestora sucul de lămâie sau berea.

Se purtau tunsorile şi culorile punk, părul cu foarte mult volum, tapat şi ondulat, coada de cal purtată foarte sus şi într-o parte a capului, părul decolorat blond sau vopsit roşcat, extensiile.

De asemenea, erau foarte populare și tunsorile scurte similare cu cele purtate de Prințesa Diana.

Anii 1980, asociați cu diversitatea

După perioada de explozie de culori și stiluri îndrăznețe, anii ’90 au venit cu varietate de stiluri, cu tunsori scurte sau medii, care necesitau mai puţin timp pentru aranjare. Erau foarte populare tunsorile pixie, bob, tunsorile marinăreşti, soldăţeşti, părul ras.

Părul lung era fie drept, fie ondulat şi încadra faţa ca o ramă, cu şuviţe separate spre faţă, în scări.

Spre sfârşitul acestor ani, au devenit în vogă buclele obţinute cu ajutorul ondulatorului, părul lung prins în coadă, extensiile texturate sau dezordonate, tunsorile şcolăreşti ce completau stilul de îmbrăcăminte baby-doll.

Anii 2000 au readus trendurile deceniilor anterioare

Tendințele anilor 2000 au fost preluate dintre cele mai memorabile din anii trecuţi şi îmbunătăţite cu ajutorul imaginaţiei hairstylist-ilor: coafura anilor ’60, cu vârfurile ridicate, cu breton sau cărare, coafura îndrăzneață și plină de culoare a anilor ’80, buclele dezordonate, părul drept, cu mult volum, șuvițele împletite și multe altele.

Pentru cele mai nonconformiste femei, tunsorile asimetrice, puse în evidenţă de culori și textură, erau foarte populare.

Anii 2010 vin cu tendințe

Începând cu anul 2010, una dintre principalele tendințe pentru care au optat multe femei a fost modalitatea de vopsire a părului intitulată ombre sau balayage, deseori combinată cu aranjarea părului în stilul buclelor de plajă care, comparativ cu maximalismul anilor anteriori, oferă un aspect mai natural.

Totuși, în vogă au rămas atât culorile saturate, cât și blondul platinat pentru care au optat femeile în acel deceniu.

O mai mare pondere au căpătat și extensiile pentru păr care sunt capabile să ofere aspectul unui păr foarte lung, drept și aranjat perfect.

Preluat de la: diez.md