telefon-diez.jpg
Anul de studii 2020/2021 a început. Nu cunoaștem cifra exactă a tinerilor care s-au mutat la Capitală în acest an, însă știm foarte bine că nu este atât de simplu să te descurci într-un oraș nou, cu atât mai mult dacă vii dintr-o localitate mai mică. Totuși, avem noroc de telefoane și aplicații utile care ne ajută să ne orientăm în spațiu, să ne găsim prieteni noi și să simplificăm o mulțime de lucruri. Așa că am decis să adunăm cele mai utile aplicații pentru studenți, astfel încât să le facem viața un pic mai ușoară.

Așadar, dragi studenți, găsiți mai jos lista aplicațiilor utile care vă vor ajuta să vă descurcați mai ușor în oraș și nu doar.

# LifeHack Chisinau

LifeHack Chişinău este o aplicație urbană, ce include serviciile de care noi avem nevoie în fiecare zi. De exemplu aici poți găsi filme, schimb valutar, taxi, numere de telefoane utile, reduceri, farmacii, meteo, transport, piscine, terase. Așadar, dacă nu cunoști multe despre Chișinău, această aplicație te va ajuta să descoperi Capitala începând de la chestii utile și până la momente relaxante.

# Transport

 

Prima problemă cu care se ciocnesc studenții noi veniți în Capitală sunt traseele transportului public. De multe ori aceștia întreabă colegii sau chiar persoanele din stradă cum să ajungă într-un punct sau altul. Pentru a simplifica aceste căutări vă recomandăm următoarele aplicații:

# Point Map

# Fest Maps

# EasyWay public transport

# Moldova Public Transport

# MAPS.ME – Offline Maps

Totodată, uneori studenții au nevoie și de serviciile taxi (în special când unele petreceri durează mai târziu de ora 12), astfel pentru a găsi un taxi mai rapid și comod, sunt câteva aplicații valabile în Chișinău.

# iTaxi Center

# Yandex.Taxi Ride-Hailing Service

Dacă vrei să știi cât de aglomerat este orașul în anumite puncte atunci îți recomandăm aplicația Waze. Aplicația îți va spune în timp real despre trafic, lucrări, poliție, accidente și altele.

# Mâncare

# Un alt aspect destul de important pentru studenți este mâncarea. Uneori nu reușești să gătești și ai vrea să comanzi mâncare acasă, în asemenea situații îți vine în ajutor aplicația Straus Courier. Aici găsești toate localurile din Chișinău care fac livrare și desigur poți comanda mâncarea dorită, care-ți este adusă până la ușă.

# Alte alternative pentru aplicația de mai sus sunt iFood și Food House, din păcate aceasta au doar pagine web.

# De asemenea, puteți găsi separat aplicații pentru următoarele localuri: Star Kebab și Trattoria.

# Cărți

# O aplicație bună pentru cei care iubesc lectura este Goodreads. Aceasta îți permite să te conectezi cu prietenii tăi de pe Facebook, să vezi ce citesc aceștia, să accesezi recenziile făcute de ei și nu numai. Totodată poți scrie și tu recenzii, îți poți face rafturi de cărți pe care le-ai citit, le citești sau urmează să le citești. Astfel, ți-i o evidență a cărților pe care le citești.

# O altă aplicație la fel de utilă pentru cei care iubesc să-și completeze timpul liber cu lectură este Kindle pentru Android și iOS. Kindle este aplicația perfectă pentru cei ce au ales formatul companiei Amazon – .mobi, dar și. pdf, oferind un design familiar persoanelor care utilizează serviciile gigantului american, având avantajul sincronizării cu magazinul de cărți online.

# O altă aplicație utilă care-ți permite să citești diferite articole și cărți este Scribd – Reading Subscription. De asemenea aici poți încărca și documente create de tine.

# De asemenea, poți citi o mulțime de cărți dacă cu ajutorul Free Books & Stories sau Moon Reader.

# Util la ore

# Persoanele care au treabă cu matematica și la facultate vor fi ajutați mult de aplicația Math Formulas, care cuprinde peste 100 de formule matematice, însoțite de exemple, și Calc and Graph.

# Studenții care au ales chimia au la dispoziție Elements – Periodic Table (tabelul lui Mendeleev însoțit de explicații și ilustrații), dar și The Chemical Touch.

# Dacă ai nevoie la facultate de o varietate de cuvinte în română atunci descarcă aplicația DEX, care funcționează și offline.

# Dacă tot vorbim de dicționare atunci în lista aplicațiilor poți adăuga dicționare care te vor ajuta să traduci cuvinte din română în diferite limbi: Engleză, Franceză, Germană, Spaniolă, Italiana. O altă alternativă pentru a învăța ușor o nouă limbă este aplicația Duolingo.

# Dacă ai nevoie de un carnet virtual atunci descarcă aplicația Evernote. Aplicația te va ajuta să îți pui toate gândurile în scris. De la notițe și liste de to do sau cumpărături, până la a avea un loc unde să notezi citatele preferate.

# Dacă ai nevoie de funcția scanare și nu o ai încorporată în telefon, îți recomandăm aplicația ScanPro.

# Diverse

 

# Dacă ești interesat de schimburi de experiență în alte țări, atunci să știi că trebuie să ai în telefon aplicația Erasmus+. Aici vei găsi toate oportunitățile care apar în program și la care poți lua parte și tu.

# Dacă sunteți interesați de oportunități pentru studenți atunci descărcați aplicația #Diez și abonați-vă la categoria oportunități. Aici veți găsi toate oportunitățile naționale și internaționale pentru studenții din Moldova.

# O altă aplicație foarte utilă pentru studenți UPeers. Aplicația e creată de câțiva absolvenți ai universităților care au pus pe foaie ceea ce le-au lipsit în facultate și poate le-ar fi făcut viața mai ușoară. Funcționează în felul următor: Descarci aplicația, alegi universitatea în care înveți (la moment sunt disponibile doar USM, ASEM și ULIM, restul vor fi disponibile în timpul cel mai apropiat), apoi alegi categoriile de activitate: cumperi, vinzi, dai lucruri gratis, împărtășești experiență, etc.

# Odată ce ați ajuns în oraș, nu este exclus că veți avea nevoie și de servicii medicale. Pentru asemenea situații ar fi bine să aveți aplicația Sfatul Doctorului Moldova.

# Dacă ai nevoie să faci sau să primești un transfer de bani îți recomandăm să descarci aplicația de la banca de unde ai card și să folosești serviciul P2P sau ai putea utiliza aplicația Paynet.

# Nu trebuie să stai în rând pentru a achita serviciile comunale. Există și la acest capitol alternative online și aplicații utile. Îți recomandăm aplicațiile Paynet, Oplata, dar mai există și alte modalități pe care le găsești într-un alt articol realizat de echipa diez.

# Uneori timpul de afară vă poate da peste cap o mulțime de planuri, așa că pentru orice eventualitate instalați-vă o aplicație ce vă prezice prognoza meteo.

# Dacă aveți un proces de alegeri (spre exemplu șeful/șefa grupei) o să vă ajute aplicația VoteMeApp. Aici găsești un articol despre cum funcționează această aplicație.

# Să-ți planifici timpul atunci când ești student este foarte util în acest sens te ajută Google Calendar.

# Dacă îți place să editezi fotografii atunci îți va fi utilă aplicația Pics Art sau Pixlr Express.

# Pentru studenții melomani se recomandă ShazamSoundcloud sau Spotify (un plus al acestei aplicații este reducerea de 50 % pentru studenți).

# Pentru fanii filmelor recomandăm platforma Netflix sau Megogo.

# Rețele de internet și servicii mobile, de asemenea, au aplicații care îți pot prinde bine. Le găsești aici: Orange, Moldcell, Unite, StarNet, Moldtelecom.

# Poți face și cumpărături de acasă, utilizând aplicația Metro.

De asemenea, poți să faci comandă online de la magazinele din următoarele liste (din păcate acestea nu au aplicații).

Lista magazinelor de produse alimentare.
Lista magazinelor de birotică.
Lista magazinelor zoologice din Chișinău.
Lista magazinelor de haine.
Lista magazinelor de ceai și cafea.

# Odată ce ai venit la studii, trebuie să te înveți să gestionezi sursele financiare. Acest lucru nu este la fel de ușor cum pare la prima vedere. Aplicația Wallet – Tracker buget te ajută să organizezi cheltuielile mai bine și să faci un bilanț periodic să vezi pe ce ți se duc banii.

O altă aplicație utilă pentru gestionarea cheltuielilor, în special a celor de grup este Tricount.

*Dacă mai cunoașteți aplicații care le-ar fi utile studenților nu ezitați să le scrieți în comentarii!

Preluat de la: diez.md