32.jpg
Administrația Biden se angajează să prevină și să combată corupția la nivel global prin lansarea unui concurs internațional care premiază activiștii din întreaga lume. Primii laureați ai acestui premiu onorific sunt 12 activiști din state precum Ucraina, Irak, Ecuador ori Albania, care s-au remarcat prin eforturile pentru a dezvălui afaceri de corupție.

„Așa cum a subliniat președintele Biden, angajamentul în slujba adevărului, transparenței responsabilității este o misiune pe care o promovăm acasă și o dăm ca exemplu peste hotare”, a declarat Antony Blinken, secretarul Departamentului de Stat al SUA, notează instituția americană.

În luna ianuarie, Antony Blinken, noul șef al diplomației americane în Administrația Biden, a anunțat în timpul audierilor din Senatul SUA că va acorda o atenție sporită combaterii corupției în statele partenere: „Vreau să aducem combaterea corupției sus pe agenda Departamentului de Stat.”

Corupția este o problemă internațională care necesită o soluție internațională. Potrivit unui studiu al Organizației Națiunilor Unite din 2018, 1 trilion de dolari este plătit mită în fiecare an, în timp ce aproximativ 2,6 trilioane de dolari sunt furate anual prin corupție. Aceasta este o sumă echivalentă cu mai mult de cinci procente din Produsul Intern Brut Global (PIBG).

„Acest premiu avansează sprijinul nostru pentru liderii și inovatorii anticorupție. Sperăm că vă veți alătura în vederea sprijinului al acestor campioni ai anticorupției și în recunoașterea tuturor celor care luptă pentru responsabilitate, transparență, statul de drept și libertatea presei”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

Iată cine sunt primii 12 laureați ai acestui premiu.

#1. Ardian Dvorani este judecător și susținător-cheie al reformării sistemului judiciar al Albaniei. Dvorani a dezvoltat mecanisme de reducere a influenței politice și penale în sistemul de justiție, măsuri care au contribuit la decizia UE din martie de a lansa negocieri pentru aderarea Albaniei la Uniunea Europeană.

#2. Diana Salazar este procurora generală a Ecuadorului. A trimis în judecată una dintre cele mai cunoscute cazuri de corupție din regiunea andină, a îmbunătățit sistemul anticorupție din Ecuador și devenit un exemplu de urmat pentru  judecători, avocați și procurori din toată America de Sud.

#3. Sophia Pretrick este o consilieră de investigație din Statele Federate ale Microneziei (FSM). A dezvoltat aproape de una singură sistemul anticorupție din FSM.

#4. Juan Francisco Sandoval Alfaro este șeful biroului procurorilor specializați în lupta anticorupție din Guatemala.  El a avut un rol esențial în ancheta și condamnarea fostului președinte Alfonso Portillo și a doi miniștri pentru acuzații legate de spălare de bani și delapidare de 15 milioane de dolari.

#5. Ibrahima Kalil Gueye este președintele și co-fondatorul Organizației pentru Schimbare Pozitivă, un ONG care se concentrează pe buna guvernare, pace și educație în Guineea. În calitate de coordonator al Maratonului Național de Guvernare, el a parcurs 5 500 de kilometri în 43 de zile pentru a împărtăși informații cu aproape 2 300 de concetățeni despre drepturile lor.

#6. Anjali Bhardwaj a fost membră activă a Mișcării Dreptul la Informație din India de peste două decenii. Ea este, de asemenea fondatoarea Satark Nagrik Sangathan (SNS), cu mandat de a promova transparența și responsabilitatea în guvern și de a încuraja participarea activă a cetățenilor. Sub conducerea sa, SNS a creat rapoarte legislative care urmăresc performanța reprezentanților pe o serie de categorii, definind rolurile și responsabilitățile în calitatea lor de funcționari publici.

#7. Dhuha A. Mohammed este directoarea generală pentru plăți electronice la Banca Centrală a Irakului. A prevenit frauda de salarizare și a contribuit la transparentizarea sistemul de salarizare. Începând din 2017, ea a proiectat și a condus o inițiativă a Băncii Centrale a Irakului pentru a crea o infrastructură de carduri de credit la nivel național care să faciliteze plățile electronice.

#8. Bolot Temirov este un jurnalist de investigație și redactor-șef al Factcheck.kg. Este unul dintre cei mai eficienți și influenți avocați anticorupție din Republica Kârgâzstan. De mai bine de un deceniu, rapoartele sale de investigație au contribuit la expunerea corupției în sectoarele public și privat. În calitate de redactor șef al Factcheck.kg, el a condus publicarea unei serii de rapoarte privind persoanele implicate într-o operațiune internațională de spălare a banilor și de contrabandă la scară largă.

#9. Mustafa Abdullah Sanalla este președintele National Oil Corporation din Libia, a jucat un rol esențial în protejarea resurselor naturale ale Libiei, a economiei țării, de pericolul intern și extern.

#10. Victor Sotto este primarul orașului Pasig, Filipine. Reprezintă un politician dintr-o nouă generație de politicieni filipinezi care acordă prioritate inițiativelor anticorupție și transparență în campaniile electorale.

#11. Francis Ben Kaifala a demonstrat o conducere puternică în calitate de comisar al Comisiei anticorupție (ACC) din Sierra Leone. A implementat o strategie cuprinzătoare de combatere a corupției, care are ca rezultat investigații, urmăriri penale și condamnări ale oficialilor publici din actuala administrație a Partidului Popular din Sierra Leone și din  guvernul anterior.

#12. Ruslan Riaboșapka a fost pionier în restructurarea serviciului procuraturii din biroul procurorului general al Ucrainei, demarând un proces inovator de recertificare a mii de procurori din Ucraina și revocarea celor considerați corupți sau ineficienți.

Preluat de la: diez.md