2c72c0b3bc44ff1bb8233f3f3e8d8f36.jpg
Republica Moldova se află pe ultimul loc (23) în clasamentul competitivității sectorului TIC din Europa Centrală și de Est, potrivit analizei Emerging Europe. Autorii studiului menționează că în perioada 2017-2020 cifra de afaceri din Industria TIC din Moldova a crescut de două ori și jumătate, ceea ce este un pas important înainte în comparație cu situația de la începutului mileniului, când puțin peste un procent din populație avea acces la Internet.

În prezent, în Moldova, rata de penetrare a Internetului este de 76 %, iar costul acestuia de mare viteză este unul dintre cele mai ieftine din lume, în medie 10 dolari pe lună. De asemenea, țara noastră este recunoscută pentru realizări și inovații în domeniul e-guvernării, notează mold-street.com.

Rezultatele au fost calculate în baza a trei componente: disponibilitatea resurselor umane, nivelul de dezvoltare al sectorului și climatul de afaceri din țară. Au fost luate în considerație și evaluări din rapoartele precum „Ease of Doing Business” (40 din 190), „Indicele libertății economice” (87/180), ”Indicele progresului social” (68/163), „Matematica PISA” (55/78), „Indicele dezvoltării umane” (90/189).

În fruntea listei se află Polonia, România a ocupat locul 5, iar Ucraina locul 11. Federația Rusă nu a fost inclusă în studiu.

Cu toate acestea, în pofida progreselor înregistrate,  industria TIC din Moldova rămâne în continuare în urma restului Europei la majoritatea indicatorilor. Mulți dintre cei mai talentați profesioniști din țară caută condiții mai bune în străinătate, contribuind la un declin al populației timp de trei decenii.

În Moldova, remunerarea în acest sector este sub media regiunii. În 2021, salariul în acest sector constituie 1 028 de euro, în comparație cu România – 2 234 de euro.

Preluat de la: diez.md