114221830_vaxx.jpg
Studiul cu privire la încrederea mondială în vaccin, a constatat faptul că jumătate dintre persoanele chestionate și-ar face vaccinul, dacă acesta ar fi disponibil săptămâna viitoare.

Atitudinea și încrederea populației variază mult în cele 15 state acoperite de sondaj – cel mai ridicat nivel de scepticism fiind înregistrat în Franța, cu un declin al încrederii și în unele țări asiatice, în timp ce alte state europene raportează o încredere tot mai mare.

Rezultatele studiului

În general, încrederea în vaccinuri este mai mare decât în noiembrie, când același sondaj, desfășurat în 15 țări pe un eșantion de 13 500 de persoane de fiecare dată, a constatat că doar 40 % ar fi de acord să se vaccineze.

Studiul, derulat de YouGov și Institute of Global Health Innovation (IGHI) de la Imperial College din Londra, arată că britanicii sunt cei mai dornici să fie vaccinați, în proporție de 78 %, urmați de danezi, 67 %.

Franța are cel mai mare procent de respondenți care au afirmat că nu și-ar face vaccinul – 44 %, însă proporția celor care au decis ferm că se vor vaccina s-a dublat față de luna noiembrie, de la 15 % la 30 %.

În Australia, Japonia, Singapore și Coreea de Sud, dorința oamenilor de a face vaccinul a scăzut din noiembrie, cel mai mult în Japonia, urmată de Singapore.

„În condițiile în care vaccinurile vor avea un rol vital în a ține sub control pandemia, liderii trebuie să acționeze acum pentru a ajuta mai mulți oameni să înțeleagă beneficiile de a se vaccina împotriva COVID-19 și de a se asigura că nimeni nu va rămâne în urmă”, a declarat David Nabarro, director al IGHI și expert al Organizației Mondiale a Sănătății în domeniul COVID-19.

Din aprilie 2020 și până în prezent, au fost chestionate peste 470 000 de persoane, la nivel mondial. Recentul sondaj s-a derulat în perioada 4-24 ianuarie. Acesta a stabilit că majoritatea oamenilor au încredere în vaccinuri, două treimi exprimându-și convingerea fermă sau moderată și numai 12 % manifestând o neîncredere totală.

Totodată, studiul arată că două treimi dintre respondenți cred că vaccinarea este importantă pentru sănătatea lor.

Preluat de la: diez.md