Pink-brains-illus-crop.jpg
Cu peste 86 de miliarde de neuroni, 2,5 milioane de gigaocteți de stocare și peste 50 000 de gânduri pe zi, creierul uman este cu adevărat uluitor. Alcătuit din grăsimi și proteine, creierul uman este unul dintre cele mai complexe și misterioase organe care dă viață artei, personalității și moralei.

Creierul face parte din sistemul nervos central al corpului. Este cea mai complexă și misterioasă parte a corpului, chiar și pentru oamenii de știință. Are capacitatea de a transmite și primi o cantitate enormă de informații. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că există câteva lucruri uimitoare pe care este posibil să nu le știți despre creierul vostru.

Creierul nostru poate stoca aproximativ 2 500 000 de gigaocteți

Potrivit lui Paul Reber, profesor de psihologie la Universitatea Northwestern, creierul uman poate stoca aproximativ 2 500 000 de gigaocteți. Este echivalentul a 300 de ani de emisiuni TV.

Durata de atenție a omului este mai scurtă decât a unui pește de aur

Cercetările arată că durata medie de atenție a scăzut cu aproximativ 12 minute în ultimii 10 ani. Astăzi, atenția umană este mai scurtă decât a unui pește de aur. Studiile au mai descoperit și câteva legături între multifuncționalitatea dispozitivelor, de exemplu, dacă parcurgeți rețelele sociale în timp ce vă uitați la televizor, și scăderea atenției.

De asemenea, abilitatea de a accesa rapid informații prin intermediul internetului ne face mai apoi să ni le amintim mai greu. Cu cât mai mult efort depunem pentru a accesa datele, cu atât mai probabil este să le memorizăm pe termen lung.

Amintirile încep să se formeze încă din uter

Amintirile încep să se formeze încă din uter, deoarece anume atunci este momentul critic pentru dezvoltarea creierului. Fenomenul de reamintire poate apărea încă din a patra lună de sarcină.

Creierul folosește circa 20 % din oxigenul și energia totală a corpului

Creierul folosește 20% din oxigenul și energia totală a corpului care se deplasează către el prin vasele sangvine. Celulele nervoase din creier au nevoie de multă energie, fiindcă fără oxigen și energie suficientă pentru țesutul sistemului nervos central poate avea loc afectarea funcțiilor creierului și apariția diferitelor tulburări neurologice.

Creierul generează 12-15 wați de energie electrică

Creierul generează între 12 și 25 de wați de electricitate, această putere fiind suficientă pentru a alimenta un bec cu putere redusă.
De asemenea, neuronii circulă cu 150 mph prin creier. Diferite tipuri de neuroni se mișcă la viteze diferite, de exemplu, semnalele de durere se mișcă mult mai lent decât altele.

Unele amintiri pot fi false

Memoria este prioritizată de emoție, ceea ce înseamnă că multe dintre amintirile noastre sunt doar fantezii neintenționate. Emoțiile ne modifică drastic și creierul. Reacțiile chimice agitate de sentimente pot fi văzute în scanările cerebrale și în studiile asupra substanței cenușii.

Are în medie 50 000-70 000 de gânduri pe zi

Creierul mediu are între 50 000 și 70 000 de gânduri pe zi. Din păcate, majoritatea sunt negative (aproximativ 60-70 %). De asemenea, circa 100 000 de reacții chimice au loc în creier în fiecare secundă, care implică aproximativ 100 de miliarde de celule cerebrale.

Când este afectat, creierul nu formează amintiri

Când este afectat, fie din cauza unor substanțe, fie în urma stresului sau a unor traume, creierul este incapabil să-și formeze amintiri. Cercetările au arătat faptul că o mare parte dintre copiii care au trăit un timp îndelungat într-un mediu abuziv nu au amintiri exacte, atât pozitive, cât și negative, din acea perioadă. Același lucru este observat și în cazul persoanelor care suferă de unele tulburări psihice.

Textura și consistența sa sunt comparabile cu brânza tofu

Textura și consistența creierului uman sunt deseori comparate cu brânza tofu. Acest lucru nu este atât de bizar precum pare, având în vedere că este alcătuit în principal din substanță gri și albă, precum și apă.

95 % dintre toate deciziile pe care le luăm sunt subconștiente

95 % dintre toate deciziile au loc în subconștient. Aceasta înseamnă că marea majoritatea acțiunilor și comportamentelor noastre apar din cauza activității creierului care depășește gândirea noastră conștientă. De asemenea, activitatea creierului devine mai lentă începând cu vârsta de 24 de ani, astfel deciziile și reacțiile primare se bazează și mai mult pe subconștient și pe experiențe anterioare.

Creierul în sine nu poate simți durerea

Deși durerea este procesată în creier, organul în sine nu poate simți durerea. Acesta este motivul din care intervențiile chirurgicale pe creier pot avea loc în timp ce pacientul este conștient, fără ca acesta să simtă disconfort.

Preluat de la: diez.md