orionide2.jpg
Ploaia de meteori Orionide se îndreaptă către Terra și va fi observată în această noapte, dacă cerul va fi senin.

Între 2 octombrie și 7 noiembrie Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley. Numărul de meteori pe oră crește, maximul fiind atins cândva între 20 și 22 octombrie. Stelele căzătoare par a veni din constelația Orion, de aici venind și numele curentului: Orionide, scrie Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Activitatea maximă începe în această seară, iar strălucirea va scădea până la dispariția totală pe 14 noiembrie.

orionide1

Putem vedea în medie 25 de stele căzătoare pe oră dar pot fi numai 10 sau chiar 60. Depinde de traiectoria planetei noastre și de bogăția norului de particule. Puteți observa Orionidele după miezul nopții până la răsăritul Soarelui interval în care constelația Orion se află deasupra orizontului. Anul acesta cerul va fi stricat de Luna în faza de Ultimul Pătrar, fiin posibil să vedem numai 10 stele căzătoare pe oră. Dacă stați cu ochii pe cer trei ore veți vedea mai multe, mai ales dacă vom avea o activitate crescută.

Ploaia de meteori Orionide: O condiție esențială pentru o bună observare este lipsa norilor. Dacă luna nu va străluci, există foarte mari șanse ca de pe Terra spectacolul să fie impresionant.

Dacă doriți să observații meteorii cu ochii voștri trebuie să ieșiți în afara orașului și să priviți cerul minim o oră. Se recomandă să priviți la zeni (deasupra capului). Stelele căzătoare dintr-un curent ar trebui să aibă o origine comună.

Preluat de la: diez.md