5cbd00de54a9c4fad9de011e_media-photo-tear-gun-1MB.jpg
Cum ar fi dacă lacrimile s-ar transforma în gloanțe improvizate și ai putea trage cu ele în persoana care le-a provocat? Da, așa ceva este posibil datorită invenției designer-ului Yi-Fei Chen, un pistol care trage cu lacrimi.

Tear Gun este un dispozitiv care permite utilizatorului să-și tragă lacrimile ca act de autoapărare atunci când cuvintele corecte nu pot fi găsite. Conceptul reprezintă un pistol care colectează lacrimile într-un buzunar de silicon, instalat sub ochi. Ulterior, lacrimile sunt depozitate într-o sticlă mică, unde sunt înghețate. După ce au trecut prin această procedură, ele pot fi încărcate în pistol, iar tot ce îți mai rămâne de făcut este să apeși pe trăgaci. Inspirat din frustrarea designer-ului de a nu se putea apăra în fața recenziilor academice, Tear Gun este conceput pentru a nu produce vătămări fizice țintei, ci pentru a oferi o eliberare emoțională.

Chen este originară din Taiwan, unde a fost crescută cu un puternic sentiment de autoritate și a învățat că dezacordul cu profesorii afectează starea interioară. Din această cauză, când a venit în Olanda pentru a-și continua studiile de masterat, ea și-a propus să fie cât mai prietenoasă cu profesorii academici, menționează într-un interviu pentru dezeen.com.

În timpul unei prezentări, Chen a fost rugată de un tutore să pregătească mai multe lucrări într-un interval scurt de timp – lucru pe care l-a simțit imposibil. A fost mustrată și pusă într-o situație penibilă de către decanul academiei, fapt care i-a provocat un blocaj de comunicare și emoțional, chiar pe scena unde trebuia să prezinte.

„Eram prea emoționată pentru a mă controla, nu-mi puteam ține lacrimile, așa că am plâns. M-am întors cu spatele la ceilalți, pentru că nu voiam ca oamenii să mă vadă plângând”, a spus Chen. Ulterior, ea a vizualizat situația ca o luptă personală, și a inițiat proiectul pistolului, care urma să îl prezinte pentru lucrarea de absolvire.

La ceremonia de absolvire, tânăra a avut ocazia să se răzbune pe profesorul ei chiar pe scena unde aceasta a fost umilită. La prezentarea pistolului lacrimogen, aceasta l-a îndreptat către profesor și a tras din el.

Proiectul Chen’s Tear Gun a fost expus la expoziția Design Academy Eindhoven la Dutch Design Week, care a avut loc în perioada 22-30 octombrie 2016.

 

Preluat de la: diez.md