image.jpg
Persoanele infectate de COVID-19 își pot infecta animalele de companie. Invers, însă, conform specialiștilor, este aproape imposibil. Totuși, acest lucru nu este valabil pentru toate animalele.

Chiar dacă nu se știe încă cu exactitate sursa focarului actual al infectării cu coronavirus, principala presupunere este că ar fi provenit inițial de la un animal. În acest moment, nu există dovezi clare că animalele ar juca un rol semnificativ în răspândirea SARS-COV-9, virusul care provoacă COVID-19 la oameni.

Rezultatele cercetărilor disponibile până în prezent demonstrează că riscul ca animalele să transmită virusul oamenilor este scăzut. Deși încă se cercetează acest aspect, s-a constatat faptul că el poate fi transmis de la oameni la animale în anumite situații. Astfel, se recomandă ca persoanele infectate să evite contactul cu animalele lor de companie.

Cercetări despre animale și COVID

Chiar dacă nu este cel mai cercetat aspect al noului virus, totuși s-a făcut un număr de cercetări în legătură cu modul în care acesta afectează animalele. Studiile experimentale recente arată că pisicile, câinii, liliecii, dihorii, șopârlele și hamsterii se pot infecta cu virusul.

Concluziile studiilor sugerează că câinii se pot infecta, dar s-ar putea să nu răspândească virusul la alți câini la fel de ușor cum pisicile și dihorii răspândesc virusul la alte animale din aceeași specie.
Șoarecii de laborator, porcii, găinile și rațele nu par să se infecteze sau să răspândească infecția pe baza rezultatelor studiilor. Aceste descoperiri s-au bazat pe un număr mic de animale și nu arată dacă animalele pot răspândi infecția la oameni.
Cercetătorii susțin că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege cum diferite animale ar putea fi afectate de COVID-19.

Cercetătorii italieni au testat 540 de câini și 277 de pisici din gospodării, în care oamenii fuseseră testați pozitiv cu COVID-19, sau din zone afectate puternic de pandemie, precum Lombardia. Oamenii de știință au detectat anticorpi împotriva virusului la 3,4 % dintre câini și 3,9 % dintre pisici.

Autoritățile au omorât peste un milion de nurci infectate

Ca măsură de precauție în urma focarului de infecție, autoritățile spaniole au dispus omorârea a peste 92 000 de nurci în fermă. 90 % dintre ele au fost infectate cu noul coronavirus.

Numai în Olanda, peste 1,1 milioane de nurci, la care s-a răspândit virusul, au fost ucise, a declarat Agenția olandeză pentru alimentație și siguranța produselor de consum.

deschide.md

În Olanda există în jur de 160 de ferme de nurci. Țara este al patrulea cel mai mare producător de blănuri din lume, după Danemarca, China și Polonia. Spania are 38 de ferme de nurci, majoritatea în Galicia. Mai multe despre acest lucru puteți citi aici.

Animalele nu mor de coronavirus

Cu toate astea, până în prezent, nu există dovezi că animalele ar putea muri din cauza infectării cu coronavirus. Chiar dacă animalele de companie se infectează, nu înseamnă că acesta se poate înmulți la animale și că este răspândit apoi prin secreții nazale, tuse sau salivă.

În plus, cercetătorii de la FLI au descoperit că deocamdată nu există dovezi care să confirme că porcii, puii și alte animale de fermă pot fi infectate cu SARS-CoV-2. Institutul desfășoară în prezent experimente cu mai multe specii de animale. Conform rezultatelor inițiale, dihorii și liliecii sunt sensibili la virus, dar puii și porcii nu.

Cum procedăm pentru a ne proteja animalele?

BunaDimineata.ro

Iată câteva măsuri de protecție recomandate de Centers for Disease Control and Prevention:

# păstrați animalele de companie în interior atunci când este posibil și nu le lăsați să circule libere;
# evitați plimbările cu animalul de companie în locurile aglomerate;
# NU încercați să le puneți mască de protecție. Acestea ar putea dăuna animalului dvs. de companie;
# NU ștergeți animalele și nu le faceți baie cu dezinfectanți chimici, produse care conțin alcool, peroxid de hidrogen sau alte produse pe care le utilizați pentru dezinfecția proprie, precum: dezinfectant pentru mâini, șervețele umede dezinfectante și alte produse de curățare profundă;
# discutați cu medicul veterinar despre produsele potrivite pentru a face baie animalelor;
# adresați-vă medicului veterinar în cazul în care animalul de companie a interacționat cu persoane infectate cu COVID sau dacă prezintă simptome de modificare a comportamentului normal.

Cum ne protejăm animalele de companie dacă suntem infectați de COVID?

Dacă ați fost diagnosticat cu COVID, se recomandă să vă restricționați contactul cu animalele, la fel cum o faceți cu oamenii.

# evitați mângâierea, îmbrățișarea, linsul, împărțirea mâncării și a aceluiași pat cu animalul de companie;
# dacă nu aveți persoane care v-ar putea ajuta cu îngrijirea animalului, purtați masca de protecție în timpul interacțiunii, spălați-vă pe mâini înainte și după interacțiune.

Autoare: Vitalina Simerețchii

Preluat de la: diez.md