japan.jpg
Pentru că nu toate țările se conduc după calendarul gregorian, în mai multe state ale lumii oamenii nu vor întâlni anul 2021, ci un alt an. De exemplu, în Japonia vine anul 3, iar în Israel vine anul 5781.


# Coreea de Nord

businessinsider.com

Calendarul Coreei de Nord începe de la nașterea propriei sale figuri „sacre” – Kim Il-Sung, tatăl lui Kim Jong-un. Prin urmare, calendarul coreean începe în 1912, potrivit calendarului gregorian. Astfel, în Coreea de Nord cetățenii vor sărbători anul 111. Adoptarea acestui calendar unic este unul dintre numeroasele moduri în care Coreea de Nord își afirmă independența față de restul lumii.

# Thailanda

tui.co.uk

Thailanda se conduce după calendarul lunar budist. Acesta începe din momentul în care Buddha a atins nirvana. Prin urmare, dacă pentru restul lumii vine anul 2021, în Thailanda vine 2564. Calendarul budist este cu 543 de ani înainte de anul din calendarul gregorian. Pe lângă Thailanda, acest calendar este folosit de Sri Lanka, Cambodgia, Laos și Myanmar.

# Etiopia

ethiopiaonlinevisa.com

Etiopia se bazează pe calendarul coptic străvechi, care presupune că nașterea lui Hristos s-a produs cu șapte ani mai târziu decât ceea ce a calculat calendarul gregorian. Respectiv, etiopienii sărbătoresc venirea anului 2014. Calendarul etiopian are, de asemenea, 13 luni la pe an, iar fiecare zi începe la răsăritul soarelui și nu la miezul nopții.

# Israel

The Times of Israel

Israelienii trăiesc în viitor. Nu este surprinzător faptul că una dintre cele mai vechi civilizații din lume are și cel mai vechi calendar. Calendarul ebraic începe de la Luna nouă pe 7 octombrie 3761 î.Hr., ceea ce presupune că anul care vine va fi 5781. Deși în Israel este folosit și calendarul gregorian, toate sărbătorile ebraice, zilele de naștere și alte festivități sunt sărbătorite oficial conform calendarului ebraic, în care fiecare lună începe pe Luna nouă.

# Iran

NPR

Calendarul iranian se bazează exclusiv pe astronomie. Calendarul persan sau calendarul Solar Hijri este calendarul oficial al Iranului și a fost creat de un grup de astronomi. Calendarul măsoară timpul în funcție de mișcarea Pământului în jurul Soarelui și, spre deosebire de calendarul gregorian, este dictat de observații astronomice. Calendarul Solar Hijri se bazează pe anotimpurile astronomice, ceea ce îl face mai precis decât calendarul gregorian. În Iran și Afganistan anul care vine este 1399.

# Japonia

hisgo.com

Japonezii măsoară anii pe durata domniilor împăraților, adică odată cu sfârșitul domniei unui împărat, calendarul se resetează la zero. Prin urmare, acum Japonia întâlnește anul 3 în era „Reiwa”, în traducere – „frumoasa armonie”, deoarece în momentul în care împăratul Naruhito a urcat la tron, calendarul a fost din nou resetat.

# Arabia Saudită

english.alarabiya.net

Arabia Saudită folosește două calendare, ca și alte țări islamice. Calendarul islamic este folosit în primul rând pentru a marca datele evenimentelor religioase importante, deși dictează și venirea noului an. Anul care vine, potrivit calendarului islamic, este 1443, dar acesta nu începe de la 1 ianuarie. În Arabia Saudită, Anul Nou este marcat într-o zi diferită în fiecare an.

Calendarul gregorian a fost introdus în 1582 de Papa Grigore al XIII-lea, dar multe alte țări au calendare înrădăcinate în propria lor istorie religioasă sau politică.

Preluat de la: diez.md