pixel.png

„Nu ai voie să bei apă rece! E vară, e cald şi te doare gâtul dacă mănânci îngheţată” – cât e adevăr şi cât e mit? De multe ori, când apare o durere de gât, se pune imediat eticheta „roşu în gât”. Medicii atrag însă atenţia că îngheţata nu produce roşu în gât, ba chiar ameliorează durerile din faringita produsă de microbi. În plus e dulcele cu cele mai puţine calorii, mai ales dacă vă faceţi sorbet.

Lăsaţi copiii să mănânce îngheţată!

„Nu trece zi la cabinet să nu mă întâlnesc cu un părinte sau un bunic care să zică A mâncat ieri îngheţată şi acum tuşeşte”, spune Dr. Alexandra Latcu, medic specialist pediatrie la Centrul de Pediatrie.

„Hai să lămurim asta pentru o dată pentru totdeauna şi să lăsăm copiii să se bucure de vară. Roşu în gât, în termeni medicali faringita acută, este provocat de un virus sau o bacterie. Atunci când gâtul este foarte roşu, apare senzaţia de arsură, iritaţie şi inflamaţie.

Un ceai cald sau o supă caldă accentuează senzaţia de arsură. Exact aşa cum atunci când avem o arsură pe piele, punem o compresă rece sau apă rece, la fel şi într-o faringită îngheţata sau un iaurt rece pot ameliora senzaţia de durere si inflamaţia”, completează medicul.

<!– Ce se întâmplă cu Andreea Marin?! Iubitul vedetei, surprins într-o ipostază ciudată–> CITESTE PE EVZ.RO: Ce se întâmplă cu Andreea Marin?! Iubitul vedetei,…
<!– Este doliu uriaș în România! A murit o personalitate absolut fabuloasă–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Este doliu uriaș în România! A murit o personalitate…

Cauzele durerilor în gât la copii

Cele mai frecvente cauze ce determină durere în gât la copii sunt:

  • respiraţia pe gură (produce uscarea gâtului şi irită faringele
  • gripa
  • mononucleoza infecţioasă
  • corpi străini la nivelul faringelui
  • faringitele virale
  • intervenţiile chirurgicale (amigdalectomia sau adenoidectomia)

Putem spune astfel că cel mai des sursa roşului în gât e o infecţie virală sau bacteriană. Există şi unele studii care spun că lichidele reci (putem socoti aici şi îngheţata) scad imunitatea locală şi creşte astfel riscul unei afecţiuni a faringelui.

Dar, pentru a evita roşul în gât, mai eficient e să fim atenţi la igienă (spălatul mâinilor des şi corect) decât să evităm îngheţata şi băuturile reci.

„Bineînţeles, adeseori îngheţata sau sucurile conţin zahăr, care nu e deloc benefic copiilor. Acesta e un bun motiv să limităm cantitatea lor. Sau le putem înlocui cu variante ce nu conţin zahăr, de exemplu, îngheţată doar din fructe”, conchide dr. Latcu.

Aşa că nu uitaţi: alimentele reci nu sunt duşmanul copiilor sănătoşi!

Preluat de la: csid.ro