cutremure-retea-neurala-1170x658-1.jpg
Dezastrele meteorologice au dus la moartea a 480 000 de oameni în ultimii 20 de ani în urma a peste 11 000 de evenimente meteorologice devastatoare, iar Puerto Rico, Birmania și Haiti au fost țările cele mai afectate. Concluziile sunt prezentate în raportul publicat recent de ONG-ul GermanWatch.

Indicele global al riscurilor climatice, publicat în fiecare an, estimează că aceste dezastre au dus la costuri de 2,560 de  miliarde de dolari de la începutul secolului.

Odată cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adaptarea la impactul schimbărilor climatice este unul dintre obiectivele Acordului de la Paris, care își propune să mențină creșterea temperaturii medii la nivel mondial sub 2°C peste nivelurile preindustriale și să continue eforturile de a o limita la 1,5°C.

Raportul Germanwatch a analizat în mod deosebit impactul sezonului de furtuni din 2019, când uraganele și cicloanele au devastat zone din Caraibe, Africa de Est și Asia de Sud.

„Țările sărace sunt mai afectate, deoarece sunt mai vulnerabile la efectele devastatoare ale pericolelor și au capacități reduse de a le depăși”, a declarat Vera Kuenzel, una dintre autorele raportului. De exemplu, țări precum Haiti, Filipine și Pakistan sunt atât de des afectate de dezastrele climatice încât nu au timp să se refacă complet înainte de următorul fenomen extrem, a menționat ea.

În acest context, iată care sunt cele mai afectate de cataclisme 10 țări în anul 2019, potrivit raportului:
#1. Mozambic;
#2. Zimbabwe;
#3. Bahamas;
#4. Japonia;
#5. Malawi;
#6. Afganistan;
#7. India;
#8. Sudanul de Sud;
#9. Niger;
#10. Bolivia.

Mai jos vă prezentăm indicele celor mai afectate 10 țări între anii 2000 și 2019:
#1. Puerto Rico;
#2. Myanmar (Birmania);
#3. Haiti;
#4. Filipine;
#5. Mozambic;
#6. Bahamas;
#7. Bangladesh;
#8. Pakistan;
#9. Thailanda;
#10. Nepal.

Preluat de la: diez.md