756046342166874.jpg
Ungaria a declarat că va primi un prim eşantion din vaccinul împotriva COVID-19, fabricat în Rusia. Ea fa fi prima țară membră UE care îşi anunţă intenţia de a obţine vaccinul susţinut de Kremlin, relatează Financial Times.

Aflat în carantină, după ce s-a infectat cu Covid-19, Peter Szijjarto, ministrul ungar al afacerilor externe şi al comerţului, a declarat miercuri seară prin legătură video, că ţara sa se află în „negocieri avansate” pentru obţinerea vaccinului de la Moscova. Achiziţia vaccinului de către Budapesta şi intrarea acestuia pe piaţa UE ar reprezenta o victorie simbolică pentru vaccinul rus Sputnik V, care a fost criticat de unii specialişti din cauza ritmului rapid de aprobare şi a informaţiilor limitate cu privire la eficacitatea acestuia, informează mediafax.ro.

Sputnik V nu se numără printre vaccinurile aprobate de UE, care a încheiat acorduri cu câteva companii farmaceutice, printre care şi Pfizer-BioNTech, pentru achiziţionarea a mai mult de 1 miliard de doze.

Discuţiile despre achiziţionarea vaccinului rusesc reprezintă ultimul semn al apropierii Ungariei de Rusia, ţara vecină fiind criticată în ultima perioadă de către statele occidentale pentru că nu susţine o relaţie mai apropiată cu NATO şi pentru că şi-a majorat dependenţa energetică de Rusia.

Fondul suveran de investiţii al Rusiei, care finanţează dezvoltarea vaccinului, a declarat miercuri că studiile intermediare au arătat că acesta are o eficienţă de 92%. Ministrul Szijjarto a declarat că primele doze vor ajunge în Ungaria în termen de o săptămână şi jumătate, pentru teste de laborator şi că studiile clinice vor începe în decembrie. Dacă va fi considerat eficient, se vor comanda cantităţi mai mari din a doua jumătate a lunii ianuarie, a afirmat el. Ungaria a impus săptămâna trecută o carantină mai strictă decât în prima fază a pandemiei, cu o interdicţie totală de circulaţie între orele opt seara şi cinci dimineaţa, iar marţi a fost aprobată şi o nouă stare de urgenţă pentru 90 de zile.

Preluat de la: diez.md