energie-regenerabilă.jpg
Pentru prima dată în istorie, energia regenerabilă a fost anul trecut principala sursă de producție de electricitate în Europa. Datele arată că producția de electricitate realizată de centralele eoliene și fotovoltaice a crescut cu aproape 10 % comparativ cu anul 2019.

Producţia de electricitate pe bază de cărbune a scăzut cu 20 %, fiind la aproape jumătate faţă de nivelul la care era în urmă cu cinci ani. Producţia de electricitate pe bază de gaze naturale a scăzut şi ea, cu 4 %, dar este în continuare cu aproximativ 12 % peste media din ultimii 10 ani, scrie agerpres.ro.

Cel mai probabil creşterea va fi una abruptă. Europa trebuie să dubleze ponderea electricităţii produse din surse regenerabile până la finele deceniului pentru a-şi putea atinge ţinta vizând reducerea emisiilor cu cel puţin 55 % până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990.

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de organizaţiile Ember şi Agora Energiewende, regenerabilele au produs 38 % din electricitatea din UE în 2020, în creştere faţă de 34 % în 2019. Această creştere a fost suficientă pentru a devansa, pentru prima dată, electricitatea produsă din combustibili fosili, care anul trecut a căzut la 37 %.

Tranziţia de la cărbune a redus „intensitatea carbonului”, cantitatea de gaze cu efect de seră în sectorul energetic din Europa, cu 29 % în ultimii cinci ani. Acest proces ar putea să se accelereze pe măsură ce UE îşi va extinde eforturile de decarbonizare şi înlocuieşte gazele cu energia regenerabilă.

Intensitatea carbonului ar fi putut fi chiar mai mică dacă nu ar fi avut loc un declin al sectorului energiei nucleare din blocul comunitar. Producţia de electricitate a centralelor nucleare a scăzut cu 10 % în 2020, cel mai mare declin din ultimii 30 de ani. Mai multe centrale nucleare din Franţa şi Belgia au suferit întreruperi în 2020 şi o serie de centrale nucleare au fost închise în Germania şi Suedia. Producţia de electricitate realizată în centralele nucleare va continua să scadă pe măsură ce unele ţări vor închide centralele mai vechi.

Preluat de la: diez.md