aleksei-navalnii1-1024x666-1.jpg
Poliția rusă a anunțat vineri că îi va cere Germaniei să-i permită interogarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, victimă a unei otrăviri cu un agent neurotoxic, relatează Digi24.

Departamentul pentru transporturi al Ministerului de Interne rus va cere ca „anchetatorii ruși să poată asista la activitățile anchetatorilor germani” cu acesta și „să-i poată pune întrebări suplimentare”, se menționează într-un comunicat publicat vineri de acest departament, după ce Aleksei Navalnîi a ieşit luni din coma indusă, scrie AGERPRES.

Rusia a cerut deja ca Berlinul să-i transmită întregul dosar medical al opozantului rus, în special analizele efectuate de un laborator militar german care a identificat o substanță din familia Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat de URSS, în organismul lui Navalnîi.

Autoritățile ruse afirmă că analizele lor, efectuate în timpul spitalizării opozantului la Omsk (Siberia), înainte de a fi transferat în Germania, nu au dezvăluit nicio substanță toxică. Moscova a pus sub semnul întrebării în mod repetat veridicitatea informațiilor germane și a acuzat Berlinul că împiedică orice cooperare.

Atât SUA, cât și UE au cerut explicații Rusiei, precum și o anchetă minuțioasă, autoritățile ruse fiind considerate suspectul numărul unu, din cauza caracterului „militar” al substanței utilizate.

În acest context, Washingtonul chiar a apreciat că această tentativă de asasinat ar fi putut fi probabil orchestrată de „înalți responsabili ruși”.

Până în prezent, Moscova consideră că nu există niciun indiciu care să conducă la ideea de crimă în cazul lui Navalnîi.

Uniunea Europeană a amenințat cu sancțiuni Rusia, iar Germania nu a exclus chiar că ar putea include printre acestea și proiectul ruso-german de gazoduct Nord Stream 2.

Iar Ministerul de Externe rus a declarat săptămâna aceasta că guvernul german utilizează cazul Navalnîi pentru a discredita Rusia pe scena internațională.

Preluat de la: diez.md