navalinîi.jpg
Poliţia rusă a anunţat că a deschis o primă „examinare preliminară” în cazul lui Aleksei Navalnîi, care potrivit medicilor germani a fost probabil otrăvit, un scenariu pe care Moscova l-a respins până acum.

Anchetatorii ruşi au lansat „examinări preliminare legate de spitalizarea lui Aleksei Navalnîi pe 20 august la Oms”, a anunţat într-un comunicat filiala din Siberia a Ministerului rus de Interne, adăugând că a inspectat locurile pe unde a trecut el şi a confiscat „peste 100 de obiecte care ar putea avea valoare de probă”.

Navalnîi este în comă indusă medical la un spital din Berlin, unde a fost transportat sâmbătă după ce a căzut bolnav în timpul unui zbor în Rusia. Clinica germană susţine că primele examinări medicale indică o otrăvire, în timp ce medicii ruşi care l-au tratat pe Navalnîi într-un spital din Siberia au contrazis diagnosticul.

Potrivit medicilor, starea lui Navalnîi rămâne a fi gravă, însă nu există un pericol pentru viața sa.

De asemenea, portalul de știri Meduza scrie că „medicii germani au adăugat că daunele stării de sănătate cauzate lui Navalnîi pot avea consecințe pe termen lung, în special pot afecta sistemul nervos”.

Anterior, reprezentanții spitalului anunțaseră că Navalnîi nu a fost otrăvit, refuzând să-l transfere în străinătate din cauza stării sale „instabile”.

Reiterăm că, cu câteva ore în urmă, ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas, a declarat că statul german are nevoie de mai multe informații despre cazul politicianului Alexei Navalnîi înainte de a trage concluzii dacă a fost otrăvit sau nu.

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi a fost în ultimul deceniu unul dintre cei mai duri oponenţi interni ai preşedintelui rus Vladimir Putin, organizând mai multe serii de proteste împotriva liderului de la Kremlin, pe care îl acuză de perpetuarea fenomenului extrem de răspândit al corupţiei.

Lui Navalnîi i s-a făcut rău pe 20 august în timpul unui zbor de la Tomsk, oraş din Siberia, spre Moscova, iar aeronava a aterizat de urgenţă în oraşul siberian Omsk pentru ca opozantul să fie spitalizat şi să primească primele îngrijiri.

Preluat de la: diez.md