calatorie.jpg
Din luna noiembrie a anului 2023, cetățenii Republicii Moldova vor urma să obțină înainte de o călătorie în spațiul Schengen o autorizație de călătorie electronică.

 ETIAS este sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS), care presupune că cetățenii fiecărui stat, care beneficiază de regimul fără vize cu Uniunea Europeană, trebuie să obțină o autorizație de călătorie pentru a putea merge încolo.

Autorizația de călătorie va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta între 18 și 70 de ani și va costa 7 euro.

Autorizația de călătorie va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea autorizației de călătorie.

Când intră în vigoare noua autorizație?

Programul este asemănător cu ESTA din Statele Unite ale Americii. 

Conform informațiilor, cetățenii UE vor fi scutiți de ETIAS și vor avea libertatea de a se mișca în orice țară din UE. De asemenea, rezidenții UE vor fi și ei scutiți de taxă. Prin urmare, toate persoanele care vor intra într-o țară din UE dintr-o țară care anterior nu avea nevoie de viză, acum obținerea ETIAS va fi obligatorie. 

Actualmente UE planifică începerea funcționării ETIAS din noiembrie 2023. Menționăm, că anterior data respectivă a fost amânată, spre exemplu, data lansării a fost stabilită și pentru mai 2023.

Pentru o perioadă de șase luni de la data începerii funcționării ETIAS, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională. La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu – a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române, despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de șase luni din momentul începerii funcționării ETIAS.

La începerea funcționării ETIAS, Comisia Europeană împreună cu statele membre ale Uniunii Europene vor organiza campania de informare cu privire la aplicarea sistemului. În cazul Republicii Moldova, campania de informare se va desfășura inclusiv în limba română.

Preluat de la: diez.md