PTQ0MCZoYXNoPTVlMzRiOGU3M2FhM2RmZGE4NTRmNWU2N2NkYmZkMDNm.thumb_.jpg
Sute de balene-pilot eşuate într-un golf izolat din Tasmania au murit. Zeci de salvatorii continuă să facă tot posibilulpentru salvarea altor câteva zeci aflate încă în viaţă. Cauzele acestor eşuări în masă a cetaceelor rămân necunoscute.

Numărul total al balenelor eşuate în acest vast golf închis de o strâmtoare îngustă de pe coasta de vest, sălbatică şi puţin populată, a insulei australiene se ridică la 470, transmite agerpres.ro.

Circa 270 de balene-pilot fuseseră descoperite luni, declanşând o vastă operaţiune de salvare, majoritatea fiind eşuate pe un banc de nisip la care se putea ajunge doar cu barca.

Directorul Departamentului pentru parcuri naturale, Nic Deka, a declarat miercuri că majoritatea cetaceelor descoperite azi în timpul unui zbor de recunoaştere aerian muriseră.

Aproximativ şaizeci de persoane, inclusiv specialişti în protecţia mediului şi angajaţi ai fermelor de acvacultură învecinate, participă la operaţiunile de salvare a balenelor-pilot descoperite eşuate luni, parţial scufundate în apă.

„În această dimineaţă, cea mai bună evaluare a noastră este că între 50 şi 70 de balene sunt încă în viaţă”, a precizat Deka.

Marţi, salvatorii şi-au petrecut ziua în apa puţin adâncă şi rece salvând 25 de cetacee, pe care, folosind cabluri ataşate navelor, le-au escortat apoi până în larg.

Autorităţile şi-au extins zona de căutare pentru a se asigura că alte balene nu au eşuat.

Preluat de la: diez.md