vaccine.jpg
În ultimele 36 de zile peste 28 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate în 46 de ţări ale lumii. Potrivit directorului pentru urgenţe sanitare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Michael Ryan, în această perioadă au fost administrate 5 vaccinuri sau platforme diferite.

Deşi campania de vaccinare a început, Ryan şi-a exprimat îngrijorarea faţă de viteza de contagiere a SARS-CoV-2 constată în câteva ţări din cauza noilor variante mai contagioase a virusului, scrie agerpres.ro.

Referitor la campaniile de vaccinare, Ryan şi-a exprimat regretul că acestea sunt în principal făcute de ţări bogate. „Intrăm în al doilea an (al pandemiei) şi situaţia ar putea deveni chiar mai dificilă având în vedere ritmul de contagiere”, a spus el în cursul uneia din sesiunile regulate de întrebări-răspunsuri pe care OMS le organizează pentru publicul larg.

OMS şi Alianţa pentru vaccinuri (Gavi) au înfiinţat mecanismul Covax pentru a distribui vaccinuri anti-COVID-19 ţărilor defavorizate, dar sistemul suferă de tendinţa „fiecare pentru sine” a ţărilor bogate şi a unei lipse de finanţare.

Obiectivul OMS este să furnizeze doze pentru circa 20% din populaţia ţărilor participante la Covax înainte de sfârşitul anului. Agenţia ONU speră să trimită primele vaccinuri la sfârşitul lunii ianuarie sau în februarie.

Pandemia, care s-a declanşat în China la sfârşitul anului 2019, s-a soldat până în prezent cu 1 964 557 de decese, potrivit unui bilanţ întocmit miercuri de AFP pe baza surselor oficiale.

Amintim că de la începutul pandemiei în Moldova au fost înregistrate  150 946 de cazuri de COVID-19. Din numărul total de cazuri confirmate 140 217 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 3 193 de pacienți au decedat.

 

Preluat de la: diez.md