obiectiv-comun.jpg
Emisiunea Obiectiv Comun revine la TVR Moldova cu o ediție specială dedicată Zilei Limbii Române, prezentată de Dana Ciobanu, producătoare fiind Elena Guţu. „Limba vechilor cazanii” în actualitatea lingvistică și cunoașterea limbii române în contextul multinațional sunt doar câteva subiecte discutate în prima emisiune din noul sezon.

Invitații ediției speciale sunt președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu, ministrul educaţiei, culturii şi cercetării, Igor Șarov, și secretarul de stat Ovidiu Burdușa de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul României, care vor vorbi despre studiul limbii române după trei decenii de la redobândirea drepturilor lingvistice în Basarabia. Alte subiecte abordate se referă la promovarea elementelor de cultură şi civilizaţie românească în contextul anului 2020, constituirea comunităţii etnolingvistice româneşti în diasporă şi conservarea patrimoniului lingvistic românesc. Emisiunea va fi difuzată luni, 31 august, începând cu ora 17.00.

În contextul în care totul se transformă şi apar alte cerinţe, în noul sezon, Obiectivul nostru Comun este să căutăm soluții pentru readaptarea socială, economică şi culturală. Pas cu pas, revenim la realitate, ne reluăm activitatea şi o facem cu prudență, speranță și cu lecțiile învățate.

Elena Guțu, producătoare, moderatoare Obiectiv Comun

„Păşim într-un nou sezon, cu multe semne de întrebare despre viitorul relaţiilor sociale. Timp de câteva luni, alături de telespectatorii noştri am învăţat că distanța nu înseamnă însingurare, ci protecție. Am învăţat lecţii de solidaritate şi am reevaluat modelele sociale. Acordăm mai multă atenție sănătății și prevenției, ne adaptăm unui nou stil de a munci. Deci, comunitatea se reinventează şi învaţă din mers să se adapteze realității. Noi rămânem pe poziţii cu aceeaşi misiune: dezvoltarea comunitară. Vă invităm să ne îndeplinim împreună acest Obiectiv Comun.”

Ecaterina Cupcea, moderatoare Obiectiv Comun

„În fiecare săptămână ne propunem să surprindem, să analizăm procesele economice naţionale şi să prezentăm acele reforme care deschid noi perspective unui stat cu un parcurs proeuropean. Împreună cu experţi de renume, reprezentanţi ai mediului asociativ, autorităţi şi parteneri de dezvoltare raportăm iniţiativele de ordin economic la bunele practici internaţionale. Misiunea noastră este să realizăm conexiuni între situaţia economică a Republicii Moldova şi potenţialul, adesea nevalorificat, ce ne poate apropia de standardele de viaţă ale comunităţii UE.”

Dana Ciobanu, moderatoare Obiectiv Comun

„Actuala pandemie este o adevărată provocare pentru cultură, domeniu care rămâne sub asediu în această perioadă. Ce pârghii de rezolvare a problemelor stringente vor găsi autorităţile, care sunt soluţiile artiştilor şi ce viziuni creative sunt promovate – sunt temele de discuţie în noul sezon de Obiectiv Comun.”

Tatiana Slivca, reporteră Obiectiv Comun

„Este o bucurie să fac parte dintr-o echipă vrednică și să ne conjugăm eforturile în fiecare zi pentru realizarea unui Obiectiv Comun. Există domenii în care români de pe ambele maluri ale Prutului excelează, sunt bune practici pe care le putem prelua unii de la alții și astfel să devenim mai buni. Cu entuziasm și creativitate pășim într-un nou sezon al emisiunii, în care vom continua să reflectăm realitățile sociale şi culturale, subiecte care țin de patrimoniul comun al tuturor românilor.”

Doina Salcuțan, reporteră Obiectiv Comun

„În condiții de pandemie, noul sezon al emisiunii Obiectiv Comun va fi unul plin de provocări. Asta mă motivează să aduc subiecte de actualitate, împletite cu povești de viață, istorii ale oamenilor care au fost și sunt în continuare pe baricade. Pandemia schimbă tabloul realității. Tocmai de aceea noi vom fi la datorie pentru a le prezenta pe cele de pe ambele maluri ale Prutului.”

Fiți alături de TVR Moldova de luni până vineri, începând cu ora 17.00.

Preluat de la: diez.md