snapshotrao.jpg
Gitanjali Rao, o fată de doar 11 ani din Lone Tree, Colorado, este câştigătoarea de anul acesta a„Discovery Education 3M Young Scientist Challenge”, premiu obţinut în urma inventării unui senzor care poate detecta plumbul din apă mai bine ca metodele tradiţionale.

Rao, a cărei victorie a fost anunţată în seara de 17 octombrie, va primi 25.000 de dolari pentru invenţie, pe care a creat-o acum aproximativ cinci luni după ce a văzut cazul crizei apei din Flint Michigan, scrie Science Alert, citat de descopera.ro. 

„Ideea mi-a venit atunci când mi-am văzut părinţii că testau nivelul de plumb din apă”, a precizat aceasta. „Mi-am spus că aceea nu este o metodă de încredere şi că trebuie să fac ceva să schimb asta”, a adăugat Rao.

Apa contaminată cu plumb este o problemă pentru mai mult de 5.300 de sisteme de apă doar în SUA, conform datelor din 2016. În prezent, se pot folosi benzi pentru testarea nivelului de plumb, metodă rapidă, dar inexactă, sau se pot folosi alte metode mai costisitoare şi care necesită timp.

Pe parcursul verii, Rao a lucrat cu savanţi de la 3M pentru a crea acest senzor. Dispozitivul, pe care fata l-a denumit Tethys, după zeiţa apelor din Grecia antică, are în componenţă nanotuburi de carbonpentru a detecta prezenţa plumbului, apoi o aplicaţie pe mobil arăta cantitate de plumb a apei.

Acum că a câştigat, Rao speră să îmbunătăţească dispozitivul şi doreşte să vândă senzorul oricui unde contaminarea cu plumb reprezintă o problemă.

Rao vrea să devină genetician sau epidemiolog. Contaminarea cu plumb este un subiect interesant pentru ea, pentru că poate combina ambele discipline. „Dacă faci un duş în apa contaminată, pielea se poate irita, ceea ce poate fi studiat de un epidemiolog. Dacă bei apă contaminată, copii tăi se pot naşte cu defecte,” spune ea.

Preluat de la: diez.md