vaccin-1.jpg
Campania de vaccinare împotriva coronavirusului desfășurată în Marea Britanie conduce la o diminuare semnificativă a numărului cazurilor de COVID-19, cu o scădere de circa 70% a infectărilor în rândul lucrătorilor sanitari care au primit doar prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech.

Potrivit datelor publicate de Public Health England (PHE), vaccinul Pfizer a oferit niveluri ridicate de protecţie împotriva infectărilor şi a bolii simptomatice după prima doză administrată. Totodată, spitalizările şi decesele asociate COVID-19 scad cu peste 75% în cazul vârstnicilor cărora li s-a administrat, de asemenea, doar prima doză de vaccin, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Datele prezentate de PHE provin din două analize separate, prima fiind un studiu în desfăşurare în legătură cu lucrătorii sanitari şi cea de-a doua o evaluare a datelor privind testarea persoanelor în vârstă de cel puţin 80 de ani.

În cazul persoanelor vârstnice, aceste date arată că prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech are o eficacitate de 57% împotriva bolii COVID-19 simptomatice, iar conform unei evaluări preliminare nivelul protecţiei urcă la 85% după rapel.

„Spitalizările şi decesele scad în toate grupele de vârstă, dar grupele de vârstă cele mai înaintate înregistrează cea mai rapidă scădere după vârful de la jumătatea lunii ianuarie”, remarcă Public Health England.

De asemenea, instituția mai notează că vaccinul Pfizer-BioNTech protejează împotriva variantei britanice a coronavirusului SARS-CoV-2.

Preluat de la: diez.md