web-Breivik-gesture-2016.jpg
Anders Behring Breivik, care a ucis în urma unui atac terorist 77 de persoane în 2011, vrea să fie eliberat condiționat din închisoare unde își ispășește pedeapsa de 21 de ani. Acest anunț a fost făcut de avocatul lui Oystein Storrvik, potrivit ziarului norvegian Verdens Gang citat de hotnews.ro.

Breivik se plânge de izolarea sa din închisoare fiind încarcerat separat de ceilalți deținuți și va acționa în instanță din nou statul norvegian pentru a protesta față de condițiile de detenție, a mai anunțat Øystein Storrvik, avocatul deținutului..

La 22 iulie 2011, Breivik a detonat o mașină-capcană în apropierea clădirilor guvernamentale din Oslo, ucigând opt oameni. Câteva ore mai târziu s-a deplasat pe insula Utøya, unde se desfășura o tabără a Partidului Muncitoresc, și a deschis focul asupra tinerilor prezenți, împușcând mortal 69 de persoane.

Extremistul a fost condamnat în 2012 la sentința maximă posibilă în Norvegia, 21 de ani de închisoare, însă sub o prevedere specială a legislației norvegiene acesta ar putea rămâne încarcerat pe termen indefinit dacă va reprezenta risc sporit pentru societate.

„Am depus o cerere pentru eliberare condiționată în numele său”, a declarat avocatul acestuia pentru ziarul Verdens Gang precizând că clientul său are dreptul să ceară acest lucru la sfârșitul sentinței minime prevăzute de lege pentru o infracțiune, în cazul lui Breivik fiind vorba de 10 ani.

Acesta a adăugat că Breivik intenționează să formuleze o plângere împotriva statului norvegian din cauza „perioadei lungi de izolare” petrecute în închisoare. Nu este prima dată când criminalul dă în judecată autoritățile norvegiene.

În 2016 a câștigat în primă instanță un proces împotriva statului norvegian pentru aplicarea de „tratamente inumane și degradante” și încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului dar decizia a fost întoarsă de o curte superioară.

În închisoarea din Skien unde este încarcerat Breivik beneficiază de trei celule de peste 10 metri pătrați fiecare echipate cu un televizor și Play Station, un DVD player, calculator (fără conexiune la Internet) și aparate de fitness.

Preluat de la: diez.md