0-02-0a-8f86a3d9cd36bbca7d5b65fface69894f198d35141d415b71522110122993662_60f1ea98.jpg
Ziua Internațională a femeii este sărbătorită anual în data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. În acest context, Tinerii Ambasadori Europeni din Moldova au lansat un nou efect pe Instagram cu scopul de a celebra femeia şi te provoacă să-l încerci.

Efectul constă din etichetarea femeilor care se potrivesc cu descrierea cardului pe care îl primeşti şi, ulterior, din postarea clipului video pe Instastory. Astfel, trebuie să menţionezi numele unei femei care te inspiră, care este creativă, care luptă pentru egalitate de gen şi multe alte exemple convingătoare. Poţi găsi efectul pe contul de Instagram @euneighbourseast, iar tinerii încurajează utilizarea hashtag-ului #strongertogether.

Provocarea are scopul de a încuraja femeia să fie vocală şi să lupte pentru propriile aspiraţii. „Vrem să le spunem femeilor că sunt capabile de orice. Femeia poate deveni un lider mondial, poate face o descoperire științifică, poate fi cea mai bună în ceea ce face, poate răsturna această lume și nimeni nu are dreptul să îi spună altfel. Nimeni nu are dreptul să-i spună femeii care ar trebui să fie prioritățile ei în viață, ce ar trebui să poarte și să o limiteze în vreun fel bazat pe principiul de gen.”

Aproape 500 de tineri din UE și vecinătatea estică a acesteia acționează în prezent ca Tineri Ambasadori Europeni (YEA) în cadrul Parteneriatului Estic. Aceștia organizează regulat evenimente comunitare locale în țările lor și participă la evenimente internaționale pentru a promova valorile europene. Mai mult decât atât, iniţiativa e în proces de recrutare a Tinerilor Ambasadori Europeni. Aplicarea este deschisă tuturor celor cu vârsta între 16 şi 26 de ani, care locuiesc în una dintre ţările membre UE sau din cadrul Parteneriatului Estic. Mai multe detalii puteţi afla aici.

Lansat în 2009 ca o inițiativă comună de politici, Parteneriatul Estic are scopul să aprofundeze și să consolideze relațiile dintre Uniunea Europeană, statele sale membre și cei șase vecini ai săi din est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. În ultimii 10 ani, eforturi colective au adus beneficii considerabile cetățenilor acestor țări, inclusiv mai mult comerț, mobilitate, creșterea dezvoltării economice și o calitate mai bună a vieții.

Preluat de la: diez.md