luna.jpg

NASA vrea să se întoarcă pe luna, iar acum s-a stabilit ca misiunea să aibă loc în 2023. Pentru asta a alocat fonduri de 93 de milioane de dolari. Anunțul vine la 50 de ani de la expediția Apollo 14. Întreaga operațiune face parte din programul Artemis, dezvoltat de agenția americană, scrie Mediafax.

Prin noua aventura, NASA vrea să ducă pe lună 94 de kilograme de echipament nou. Americanii vor să compare habitatul Pământului cu cel la satelitului nostru natural. Pentru asta vor calcula proprietățile termale ale lunii. Vor să vadă și impactul exploziilor solare asupra planetei prin realizarea de imagini cu raze x.

Chiar ieri, 5 februarie, s-au împlinit 50 de ani de la finalul misiunii Apollo 14. Aceasta a avut loc după tragedia din 1970. Atunci racheta expediției Apollo 13 a explodat imediat după lansare.

„Apollo 14, ca urmare a accidentului Apollo 13, a fost un fel de a ne întoarce la afaceri. Au luat un pachet mic, împreună cu Roosa (pilotul modulului de comanda Apollo 14 Stuart Roosa) de aproximativ 500 de semințe și, în timp ce se aflau pe orbita lunara, au germinat acele semințe, iar apoi au întors acele semințe pe Pământ”, a explicat istoricul NASA, Brian Odom, însemnătatea misiunii de acum 50 de ani.

Congresul a redus din bugetul NASA pentru programul Human Landing System. În loc de 3,2 miliarde de dolari, aceștia vor primi doar 850 de milioane.

Preluat de la: diez.md