shutterstock_184505636.jpg
Parlamentul elvețian a aprobat vineri un proiect de lege care autorizează căsătoriile pentru cuplurile gay, la mai mulți ani după adoptarea unor legi similare în numeroase alte state din Europa Occidentală, transmite AFP, relatează AGERPRES.

Cetățenii elvețieni vor avea însă ultimul cuvânt, deoarece partidul Uniunea Democratică Federală (UDF), o mică formațiune care apără valorile creștine, a anunțat deja că va iniția un referendum pe această temă.

Căsătoria civilă pentru persoanele de același sex a fost aprobată deocamdată de ambele camere ale Parlamentului elvețian după proceduri care au durat mai mulți ani, proiectul final fiind depus de Partidul Vert’Liberal în 2013.

Textul adoptat vineri permite persoanelor gay să se căsătorească și cuplurilor de lesbiene să aibă acces la băncile de spermă, acesta fiind unul dintre punctele cele mai controversate din noua lege.

Până acum, cuplurile gay puteau să încheie parteneriate înregistrate, care nu le ofereau însă aceleași drepturi de care beneficiază cuplurile heterosexuale căsătorite.

„Este o victorie istorică pentru drepturile comunității LGBTIQ”, au scris pe Twitter reprezentanții asociației Amnesty Suisse.

Asociația Famille Arc-en-ciel, creată în 2010 pentru a apăra interesele familiilor homoparentale din Elveția, a anunțat la rândul ei că se pregătește deja pentru referendumul anunțat de UDF.

„Dacă oponenții noștri vor lansa un referendum, noi suntem pregătiți. Avem 82 % din populație de partea noastră și grație forței mobilizatoare a comunității LGBT, a organizațiilor noastre partenere și a partidelor politice care ne susțin, vom putea să obținem o acceptare și mai mare a persoanelor LGBT în societate grație acestei campanii de votare”, a declarat la începutul lunii decembrie Matthias Erhardt, vicepreședintele comitetului național înființat pentru organizarea acestui referendum.

Preluat de la: diez.md