https___s3-ap-northeast-1.amazonaws.com_psh-ex-ftnikkei-3937bb4_images_2_9_8_5_31925892-3-eng-GB_Cropped-16112755482021-01-21T215402Z_2094423045_RC2LCL9IWBDN_RTRMADP_3_USA-RUSSIA-NUCLEAR.jpg
Chiar dacă relațiile ruso-americane rămân foarte tensionate, noul președinte american Joe Biden a avut marţi o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Acest gest se înscrie în doctrina lui Biden, care prevede că Rusia în politica sa încalcă multe linii roșii, însă pentru a încerca soluționarea problemelor trebuie de discutat cu Moscova. 

„L-am contactat pe președintele Putin în această după-amiază cu intenția de a discuta despre dorința noastră de a prelungi cu cinci ani tratatul bilateral de reducere a arsenalului nuclear care expiră la începutul lunii februarie, dar şi pentru a reafirma sprijinul nostru ferm pentru suveranitatea Ucrainei în faţa agresiunii persistente a Rusiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Joe Biden nu s-a ferit să-i transmită liderului de la Kremlin îngrijorarea cu privire la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi cu agentul neurotoxic din familia Novichok. Totodată, au fost puse în discuție și alte probleme în relațiile bilaterale și comportamentul Rusiei privind drepturile și libertățile cetățenești.

Pe de altă parte, Kremlinul spune că preşedintele rus Vladimir Putin a spus că își vra normalizarea relaţiilor ruso-americane.

„Liderul de la Kremlin „a menţionat că o normalizare a relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite ar răspunde intereselor ambelor ţări, dar şi celor ale întregii comunităţi internaţionale, având în vedere responsabilitatea specială (a acestor două state) în ceea ce priveşte menţinerea securităţii şi stabilităţii în lume”.

Preluat de la: diez.md