moderna1.jpg
Agenţia Europeană pentru Medicamente, EMA, s-a pronunţat pentru aprobarea vaccinului anti-Covid produs de Moderna în Europa. Decizia este cea aşteptată. Comisia Europeană trebuie acum să acţioneze în consecinţă.

Agenţia Europeană pentru Medicamente, EMA, a dat undă verde pentru administrarea vaccinului anti-Covid produs de firma Moderna. Decizia finală aparţine Comisiei Europene, care îşi va da aprobarea aproape cu certitudine. Vaccinul produs de concernul Moderna din SUA va fi probabil al doilea preparat împotriva SARS-CoV-2 aprobat de EMA în Uniunea Europeană. EMA, care verifică siguranţa şi eficienţa vaccinurilor şi a medicamentelor, a accelerat substanţial procedurile de testare în acest caz, la presiunile ţărilor din UE, scrie Deutsche Welle

Serul Moderna a demonstrat în studiile clinice o eficienţă comparabilă cu vaccinul produs de BioNTech / Pfizer, aprobat deja în UE, dar prezintă avantajul că poate fi depozitat la o temperatură de minus 20 de grade Celsius, şi nu la minus 80, cum trebuie păstrat primul vaccin. Uniunea Europeană a comandat deja 160 de milioane de doze de vaccin Moderna.

Ambele preparate anti-Covid acţionează în acelaşi fel: informaţia genetică pentru aşa-numita proteină Spike a coronavirusului este introdusă în celulele umane cu ajutorul unor particole microscopice de grăsime. Acestea produc ulterior o proteină care slujeşte virusului drept cheie de acces în celule. Sistemul imunitar recunoaşte acea proteină şi începe să formeze anticorpi împotriva ei. Ambele vaccinuri împiedică, potrivit studiilor clinice, o îmbolnăvire de COVID-19 în proporţie de 95 la sută.

Preparatul Moderna este administrat în SUA deja din data de 21 decembrie. Şi în Canada vaccinul este deja injectat. Israelul a fost prima ţară din afara Americii de Nord care a aprobat vaccinul produs de Moderna.

În Marea Britanie au demarat luni primele vaccinări cu serul produs de concernul suedezo-britanic AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford. EMA a explicat însă că este „improbabilă” aprobarea acestui vaccin în UE pe parcursul lunii ianuarie, fiindcă AstraZeneca încă nu depusese o cerere în acest sens.

Nici în cazul vaccinurilor produse de Curevac, Johnson & Johnson şi Sanofi nu este de aşteptat o grabnică aprobare la nivelul UE.

Preluat de la: diez.md