hackerii-rusi-au-sustras-informatii-clasificate-ale-sua-fiind-considerata-una-dintre-cele-mai-mari-scurgeri-de-informatii-in-domeniul-securitatii-37806.jpg
Potrivit Reuters, surse pentru ziarul olandez De Volkskrant susțin că Rusia și China au lansat ambele atacuri cibernetice împotriva Agenției Europene pentru Medicamente (AEM) în decembrie anul trecut. Rușii au avut acces timp de peste o lună și au fost interesați de destinațiile și mărimile de achiziție pentru vaccinul Pfizer/BioNTech. 

AEM a dezvăluit o încălcare în decembrie, dar nu a numit vinovații și nu a oferit motive specifice. Agenția a reiterat că o anchetă penală este „în curs de desfășurare”, dar a refuzat să comenteze cine a fost implicat în atacurile de hacking. În mod evident, Rusia și China au negat orice campanie de hacking, indiferent de dovezi.

Nu ar fi surprinzător dacă Rusia și China ar fi implicate în furtul de date despre vaccinurile COVID. În plus față de istoricul lor îndelungat de hacking sponsorizat de stat, se știe că ambele țări își folosesc propriile vaccinuri SARS-CoV-2 (Sputnik-V și respectiv SinoVac) ca forme de influență economică și politică. Deși motivațiile lor exacte nu sunt clare, ar putea folosi datele EMA pentru a viza țările disperate pentru aprovizionarea suplimentară cu vaccin.

Preluat de la: diez.md