200918042547-medicane-exlarge-169.jpg
Sezonul uraganelor în Oceanul Atlantic din acest an a dărâmat mai multe recorduri în ceea ce privește numărul de uragane și furtuni, dar pare că în această săptămână și Europa va avea parte de un episod de furtună tropicală. Grecia este lovită de un uragan mediteranean, relatează CNN.

Acest tip de furtună are caracteristici similare cu uraganele și taifunurile. Uraganele mediteraneene însă se formează în ape mai reci și se mișcă dinspre vest spre est, spre deosebire de uraganele care se formează în Atlantic.

Denumit Ianos, uraganul mediteranean va lovi vestul Greciei și ar putea să fie cel mai puternic astfel de fenomen meteo din Europa. Furtuna pare că devine mai puternică, iar imaginile din satelit arată că începe să semene cu uraganele care lovesc periodic sudul și Coasta de Est a Statelor Unite, notează digi24.ro.

Viteza vântului produsă de Ianos este de 90 de kilometri pe oră, însă ea urmează să crească înainte să lovească țărmul, ajungând și la forțe și viteze similare uraganelor americane – 120 de kilometri pe oră sau mai mult.

Conform unui studiu publicat în 2011, doar unul sau două uragane mediteraneene se produc în fiecare an. Aceste puternice furtuni apar în jurul lunilor septembrie sau octombrie, atunci când suprafața apei Mării Mediterane este încă destul caldă, însă ele se pot produce în orice parte a anului.

Furtuni similare au mai fost și în 2018 și în 2019 și au lovit Grecia și Egiptul, cauzând ploi abundente și inundații.

Preluat de la: diez.md