eco-tourism.jpg
Zborurile internaționale au scăzut cu 72 % în primele 10 luni ale anului 2020 din cauza restricțiilor de călătorie, a încrederii scăzute din partea consumatorilor, dar și a luptei globale pentru a menține sub control virusul COVID-19. Toți acești factori au contribuit la înregistrarea celui mai prost an din istoria turismului.

Conform ultimelor date prezentate de către World Tourism Organization (UNWTO), toate destinațiile de turism la nivel mondial au întâmpinat o scădere de 900 de milioane de vizitatori în perioada ianuarie-octombrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019.

Acest lucru se raportează la o pierdere de 935 de miliarde de dolari din veniturile anuale ale turismului. Această cifră fiind de zece ori mai mare decât pierderea din 2009 sub impactul crizei economice mondiale.

Raportând la datele curente, UNWTO se așteaptă ca zborurile internaționale să scadă până la 75 % până la sfârșitul lui 2020.

În acest caz, turismul global va reveni la nivelurile de acum 30 de ani (în anii ’90), adică cu un miliard mai puține călătorii și o pierdere de aproximativ 1,1 trilioane de dolari SUA în încasările de turism internațional.

Asia și Pacificul, prima regiune care a suferit impactul pandemiei și cea cu cel mai ridicat nivel de restricții de călătorie până în prezent, a înregistrat o scădere cu 82 % a călătoriilor în primele zece luni ale anului 2020. Orientul Mijlociu a înregistrat un procent de 73 la sută în timp ce Africa a înregistrat o scădere de 69 %. Călătoriile internaționale atât în Europa, cât și în America au scăzut cu 68 %.

Europa a înregistrat scăderi mai mici: 72 %, respectiv 76 % în lunile septembrie și octombrie, comparativ cu alte regiuni ale lumii, după o revenire ușoară, deși de scurtă durată, în lunile de vară din iulie și august.

Agravarea situației pandemice în întreaga regiune a condus la reintroducerea unor forme de restricții de călătorie în majoritatea statelor europene.

Cu toate acestea, Europa este regiunea în care mai multe destinații (91 % începând cu 1 noiembrie 2020) au scos unele restricții de călătorie, în mod special în rândul statelor membre Schengen.

Preluat de la: diez.md