60388565.jpg
Ghețarii din Alpii de Sud din Noua Zeelandă au pierdut mai multă masă de gheață din perioada preindustrială decât a mai rămas în prezent, notează Phys. Reducerea de 77 %, explică oamenii de știință, înseamnă că ritmul de topire a ghețarilor din Alpii Sudici s-a dublat în raport cu momentul în care aceștia prezentau întinderea maximală.

Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra zonelor acoperite de gheață din întreaga lume, iar topirea ghețarilor ar pune o mare parte a populației planetei în pericol. Astfel, reducerea maselor de gheață va duce la creșterea nivelului oceanului, dar și la o serie de probleme legate de alimentarea cu apă și energie pentru comunitățile din proximitatea acestor ghețari, scrie descoperă.ro.

Studiul oamenilor de știință s-a concentrat pe trei perioade: Mica Eră Glaciară-1978, 1978-2000 și 2000-2019. Echipa a reconstruit volumul de ghețarilor folosind înregistrări istorice ale conturului acestora, precum și examinări ale morenelor, acumulări de resturi glaciare și linii clare de pe o vale formate de un ghețar. Morenele pot indica extinderea volumului de gheață și modificările de grosime a acestuia în timp.

Între 1978 și 2019, ghețarii au pierdut 17 % din volumul lor și s-a ajuns în situația în care doar 12 % din gheață mai supraviețuiește în 2019. „Aceste descoperiri cuantifică o tendință a pierderilor de gheață din Noua Zeelandă. Accelerarea ritmului pierderii de masă de gheață poate să se agraveze, deoarece nu numai climatul, dar și alte fenomene locale devin mai accentuate, cum ar fi mai multe resturi care se acumulează pe suprafețele ghețarilor și lacurile din partea inferioară a ghețarilor care se umflă exacerbând topirea”, explică dr. Jonathan Carrivick, autor al studiului.

Preluat de la: diez.md