IMG_5420-800x510-1.jpeg
În acest moment, legislația vinului din Moldova nu prevede așa noțiune ca vin „orange”. Însă, acest lucru nu împiedică vinificatorii locali să experimenteze și să se alinieze trendurilor mondiale. În situația confuză legislativă, orange-urile sunt certificate ca „vin alb sec” sau „vin sec produs din struguri albi”.

Altfel spus, vinul orange este făcut din struguri albi, dar după tehnologia de vinificare a strugurilor roșii, adică fermentat și macerat în contact cu boștina, scrie finewine.md.

finewine.md

Vinurile Orange sunt neunivoce, ele fie plac foarte mult, fie — deloc. Cu stil oxidativ, deseori fermentate cu drojdii naturale, cu implicarea minimă a materialelor oenologice.

finewine.md

Până nu demult, în Moldova am avut un singur producător de vin orange (Equinox). În acest an avem deja trei companii cu așa vin în portofoliu, iar cel puțin alte două sunt pe drum.

Iată care vinuri sunt deja lansate pe piață:

Metafora Rkatsiteli 2019 Gogu Winery

Primul experiment al vinificatorului Ilie Gogu din Căușeni. Strugurii au fost desciorchinați manual, fără zdrobire, iar fermentarea a decurs pe boștină timp de 60 de zile înainte de presare. Au fost produse doar 250 de sticle. Are o aromă specifică, cu nuanțe de fructe uscate, caise, stafide și cu 12% de alcool.

finewine.md

Orange Wine 2019 Castel Mimi 

Cupaj de Feteasca Albă și Chardonnay, din struguri culeși și selectați manual, din podgoriile din satul Speia. Mustul a fermentat pe drojdii sălbatice, timp de o lună, fără implicarea omului și fără adăugare de sulfiți. Arome de caise și piersici bine coapte, cu nuanțe de gutui și citrice. Gust plin, acrișor, 12.5% de alcool și 1 400 de sticle produse.

finewine.md

5 Elemente Orange 2020 Equinox

Crama Equinox este prima care a început să producă vin orange. Mai nou, Equinox e și prima cramă certificată BIO, de o companie germană.

finewine.md

Viorica 2020 Amfora, Vinăria Purcari 

În premieră pentru Moldova, vin în amforă, Viorica Orange. Strugurii au fost culeși manual, după care a urmat o fermentare în contact cu boștina timp de minim 30 de zile, în amfore de argilă.

finewine.md

Preluat de la: diez.md