satelit-racheta.jpg
Un nou record mondial a fost stabilit de SpaceX, compania lui Elon Musk. Este vorba de cel mai mare număr de sateliți trimiși vreodată în spațiu cu o singură rachetă. Nu mai puțin de 143 de sateliți, de diverse forme și mărimi, au ajuns pe orbită cu o rachetă Flacon 9 lansată din Florida, relatează BBC.

Racheta Falcon 9 a dus în spațiu 133 de sateliți comerciali și guvernamentali și 10 sateliți ai SpaceX, aceștia din urmă adăugându-se „mega-constelației” de minisateliți de telecomunicații Starlink, destinați să ofere internet în bandă largă pe întreg globul, transmite digi24.ro.

Lansarea a avut loc cu o întârziere de 24 de ore față de termenul stabilit inițial. Misiunea a purtat numele de „Transporter-1”.

Recordul anterior pentru cei mai mulți sateliți duși în spațiu cu un singur zbor fusese stabilit de o rachetă indiană. În 2017, aceasta plasase 104 sateliți la o lansare.

Sateliții au fost așezați pe un fel de dispenser care apoi i-a propulasat în spațiu Foto: SpaceX via BBC

Această performanță este rezultatul unei revoluții în privința componentelor unui satelit, care au devenit mai robuste, miniaturizate și cu costuri mici, multe luate direct din aparate electronice precum smartphone-urile, ceea ce înseamnă că aproape oricine poate construi acum un satelit viabil care să ocupe un volum mic.

Preluat de la: diez.md