My-Post-46.jpg
Tomm Blanaru este autorul blogului Tomm Reviews. Acesta testează, degustă, încearcă restaurantele din Chișinău. Echipa #diez a decis să facă uz de experiența sa și l-a rugat să împartă cu noi diferite găselnițe culinare din Chișinău.

Era sâmbătă, stăteam acasă și mă gândeam în ce local să mă duc. Doream să gust ceva nou, autentic, oriental. Mi-am amintit că mai mulți cunoscuți mi-au recomandat să vizitez localul Urfa Kebap House. Cică acolo se gătește mâncare tradițională turcească, iar chef-ul este la fel turc. Cafeneaua se află pe strada Muncești 86, o locație foarte incomodă, însă odată ce decid să vizitez un loc, nu mai renunț.

Prima impresie despre Urfa Kebap House: localul arată ca o „badâgă”, cum se spune la noi. Cafeneaua este foarte micuță, am numărat șase mese. Cu toate acestea, spațiul limitat a fost folosit foarte rațional de către proprietar, care de altfel m-a întâlnit la intrare și m-a deservit. Ador asemenea afaceri de familie, este o altă abordare față de oaspete, iar totul este făcut cu suflet. Majoritatea oaspeților pe care i-am văzut sunt turci, însă au intrat și câțiva localnici.

În meniu sunt doar specialități din bucătăria turcească. Prețurile sunt accesibile.

Iată câteva poziții din meniu:
# Mercimek ciorbasi (supă de linte) – (35 MDL, 300 g);
# Patlican Kebab (carne tocată de vită și miel, vânătă, salată și bulgur) – (95 MDL, 250 g);
# Iskender (carne de vită, pesmeți, iaurt, sos de roșii, salată) – (110 MDL, 250 g);
# Kebab de pui (45 MDL, 350 g)
# Karișik Pide (carne de vită, legume, cașcaval) – (80 MDL, 300 g).

Ca în cele mai bune tradiții ale ospitalității turcești, patronul localului Omer mi-a propus ceai. Apropo, ceaiul este din partea casei pentru toți. Am băut trei cești, Omer a mai insistat să îmi toarne, însă nu am mai putut.

Localul este foarte micuț, însă se simte o atmosferă caldă, o atmosferă de familie. Mâncarea vine destul de repede, în cinci minute a ajuns deja pe masă prima poziție comandată.

Kelle Paca Ciorbasi (50 MDL, 300 ml)

Am comandat ciorba la recomandarea lui Omer și nu am dat greș. Ciorba de vită se servește cu un fel de mujdei, ardei iuți, lămâie proaspătă, ceapă crudă și condimente (mintă, oregano și chili). Kelle Paca Ciorbasi seamănă cu ciorba de burtă românească, doar că e puțin mai acră. Supa este foarte sățioasă! În principiu puteam să mă opresc aici, însă nu pot face review dintr-o singură poziție. Dacă ajungeți pe aici, comandați Kelle Paca Ciorbasi fără a sta mult pe gânduri.

Kavurmali Pide (90 MDL, 300 g)

Pide sau cum mai este numită pizza turcească este în formă de bărcuță (seamănă vizual cu хачапури по-аджарски). Umplutura clasică este cu carne tocată și cu legume, însă eu am comandat pide cu carne tocată de vită și cașcaval. Foarte mult cașcaval mozzarella și cărniță. Gustos, însă puțin uscat. Aș adăuga niște roșii ceva, însă e doar gustul meu.

Alinazik (110 MDL, 300 g)

În farfurie avem carne de vită, vânătă, roșie, ardei copți și iaurt. Tare bun! Carnea avea miros de fum pe care îl ador. Cred că ketchup-ul de pe carne a fost de prisos, în rest perfect! Vânăta coaptă s-a pupat de minune cu iaurtul. Un dish pentru care merită de revenit aici.

Baclava (45 MDL – trei bucăți)

Baclavaua este unul din deserturile mele preferate. Nu ratez niciodată șansa să mă delectez cu acest deliciu turcesc. Apropo, rețeta de baclava turcească este una foarte veche și vine încă din imperiul Otoman. Este un desert autentic, însiropat și delicios.

Din câte am înțeles baclavaua nu este făcută la Urfa, însă e procurată de la un turc care o gătește la Chișinău. Tare bun!

La final am făcut cunoștință cu patronul localului Omer și cu bucătarul Mehmed. Doi oameni foarte modești și cumsecade. Nu uitați mereu să mulțumiți bucătarului dacă v-a plăcut mâncarea. Cu siguranță mai revin aici! Teșekkur!


Acest material a fost scris de către Tomm Reviews. În recenziile sale, Tomm spune că încearcă să fie obiectiv și să aprecieze localurile la justa valoare. „Nu am studii în domeniul gastronomiei, prin urmare voi aprecia totul din punctul de vedere al unui simplu oaspete al localului.” Pentru mai multe recenzii și recomandări, vedeți pagina de Facebook Tomm Reviews.

Informațiile prezentate în acest material nu reflectă necesar opiniile echipei #diez și au la bază stric experiențele personale ale lui Tomm

Preluat de la: diez.md