aD00Y2MyYWU0YzFhMTNiYmYwMDNhMzJiMjdlOWEwMzNkNg.thumb_.jpg
Un nou telescop de mare capacitate, amplasat în sălbăticia australiană, a cartografiat zone vaste ale universului într-un timp record, dezvăluind un milion de galaxii noi și deschizând calea către noi descoperiri, a anunțat marți agenția ştiințifică națională din Australia, relatează Digi24.

Telescopul radio de 188 de milioane de dolari australieni (138 de milioane de dolari americani), supranumit Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), a reușit să cartografieze aproximativ trei milioane de galaxii într-un interval de doar 300 de ore. Cercetări similare desfășurate anterior au durat până la 10 ani.

„Este într-adevăr revoluționar”, a declarat astronomul David McConnell, care a condus studiul realizat de Organizația pentru Cercetare Științifică și Industrială a Commonwealth (CSIRO) asupra cerului austral la Observatorul de Radioastronomie Murchison din Australia de Vest.

Ceea ce face ca acest telescop să fie unic este câmpul său vizual larg, ce utilizează receptoare concepute de CSIRO, care îi permit să capteze imagini panoramice ale cerului în detalii mai clare decât înainte.

csiro.au

Telescopul nu a avut de captat decât 903 imagini pentru a cartografia cerul, în comparație cu acțiuni similare din trecut care presupuneau realizarea a zeci de mii de imagini.

„Este mai sensibil decât cercetările anterioare similare care au presupus acoperirea întregului cer, așa că putem observa mai multe obiecte decât în trecut”, a declarat McConnell.

Cu un telescop capabil să cartografieze cerul în doar câteva săptămâni sau luni acest proces poate fi repetat de mai multe ori într-un interval de timp relativ scurt, ceea ce permite astronomilor să localizeze și să monitorizeze în mod sistematic modificările apărute în spațiu.

„Comparativ cu imaginile anterioare, am identificat deja câteva obiecte neobișnuite”, a precizat McConnell, adăugând că printre acestea se numără unele stele neobișnuite, cu erupții violente.

David McConnell a declarat că datele colectate în cadrul acestei cercetări le vor permite astronomilor să cunoască mai multe despre formarea stelelor și evoluția galaxiilor și a găurilor negre, bazate pe analize statistice.

Rezultatele preliminare ale cercetării au fost publicate marți în Publications of the Astronomical Society of Australia.

Preluat de la: diez.md