NzgwJmg9NDQwJmhhc2g9MmNmZDdkMTkyMjAwYjk2YWJmZWE3NmI3ZGU0YWM0MDI.thumb_.jpg
Biroul Oval de la Casa Albă, locul de muncă al celui mai puternic om din lume, a fost deja redecorat după gusturile lui Joe Biden. Nu este vorba despre mobilier, ci despre piesele de decor – tablouri, poze, statuete – care transmit cine este președintele și valorile în care crede, relatează Digi24.

Preşedinţii SUA îşi pun amprenta personală asupra Biroului Oval la momentul preluării funcției, iar schimbările produse pe 20 ianuarie spun multe despre modul în care Joe Biden vrea să-și îndeplinească mandatul, scrie Mediafax, preluat de la BBC.

Digi24

Biroul preşedintelui a fost umplut cu portrete şi busturi ale unora dintre cei mai reprezentativi şi influenţi lideri ai istoriei americane.

Pe perete, în stânga lui Joe Biden, a fost agățat un portret al lui Benjamin Franklin (7), unul dintre părinţii fondatori ai Statelor Unite, care a fost, de asemenea, scriitor, om de ştiinţă şi filozof. Portretul lui Franklin este destinat să reprezinte interesul preşedintelui Biden de a urma ştiinţa în timp ce încearcă să combată pandemia de coronavirus.

Benjamin Franklin înlocuiește portretul lui Andrew Jackson, care a decorat biroul fostului președinte Donald Trump. Al şaptelea preşedinte al SUA (din secolul al XIX-lea) şi un populist controversat, Andrew Jackson a fost un preşedintele cu care Donald Trump s-a identificat frecvent, şi care s-a confruntat şi cu cenzura, deşi nu a fost niciodată pus sub acuzare.

Sub tabloul cu Benjamin Franklin se află un bust al lui Harry Truman (8), al 33-lea președinte american.

Când va ridica privirea de la biroul său, Biden va vedea, flancând șemineul, busturile reverendului Martin Luther King Jr. şi Robert F Kennedy – procuror general al SUA în timpul mandatului fratelui său – două personalități care au militat pentru drepturile civile.

Personalități marcante și fotografii de familie
Alte busturi din cameră includ o altă figură cheie în mișcarea pentru drepturile civile, Rosa Parks.

De asemenea notabil este un bust al lui César Chávez (2), un lider sindical american și activist latino-american, precum și o sculptură a tribului Chiricahua Apache care i-a aparținut primului congresman japonezo-american ales vreodată în legislativul SUA.

Bustul lui Chavez este flancat de drapelul SUA (1) și de steagul cu sigiliul președintelui SUA (3).

Portretul unui alt fost președinte, Thomas Jefferson, a fost împerecheat cu cel al fostului secretar al trezoreriei, Alexander Hamilton, cu care nu era de acord adesea, ca „semn distinctiv al modului în care diferențele de opinie sunt esențiale pentru democrație”.

Portrete ale altor doi foști președinți celebri, George Washington şi Abraham Lincoln, au fost, de asemenea, unite.

Noul președinte a adăugat și unele obiecte personale, printre acestea aflându-se mai multe fotografii cu familia sa și cu fiul său răposat, Beau Biden (4).

Fotografia a fost făcută în prima zi de mandat a lui Joe Biden, când proaspătul președinte semna deja primele ordine executive (5).

O caracteristică definitorie pentru Biroul Oval a rămas însă aceeași: Biden a ales să folosească biroul Resolute (6), numit așa fiindcă a fost construit din lemn al navei de explorare HMS Resolute.

Biroul Resolute este un birou masiv din stejar, strâns asociat cu președinții Statelor Unite, datorită plasării sale proeminente în biroul oval.

Biroul a ajuns la Casa Albă în noiembrie 1880, ca un cadou al reginei britanice Victoria. A devenit una dintre cele mai recunoscute piese de mobilier american în timpul administrației președintelui John F. Kennedy, după ce soția sa și-a dat seama de semnificația sa istorică și a pus-o în biroul oval.

Preluat de la: diez.md