ipiccy_image-10.jpg
Natura în Moldova e cu adevărat spectaculoasă și ne poate uimi cu formele pe care le ia în fiecare anotimp. La mijlocul iernii, mai multe cascade din țară au prins forme unice și impresionante. Fotograful Iurie Svet a pornit, pe 23 ianuarie, după câteva zile de –9 grade Celsius în termometre, într-o expediție la cascadele din Moldova. Alături de mai mulți aventurieri, fotograful a reușit să surprindă frumusețea cascadelor înghețate.

Călătoria a început de la cascada din defileul Scoc. „Din cauza lipsei de apă, cascada nu este atât de înghețată, totuși, e suficient de frumoasă pentru a ne surprinde”, spune Iurie. A doua cascadă din defileul Scoc este una ordinară, constă dintr-o cascadă clasică și mai multe pante destul de abrupte.

Aventurierii au încercat să urce pe cascadă. „La început, ascensiunea nu este deosebit de dificilă, grosimea gheții de pe versanții inferiori este deja astfel încât s-au nivelat și s-au transformat într-o pantă mai lungă. A doua cascadă nu este foarte înaltă, are vreo patru metri sau puțin mai mult, dar este adâncă.”

Găsiți pe pagina lui Iurie Svet mai multe fotografii de la cascade și descrierea călătoriei pe care a făcut-o.

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

În același defileu, mai este o cascadă numită Moara Veche. „Am văzut gheața și asta ne-a bucurat foarte mult. Am coborât la cascadă fără să ne luăm ochii de la splendoarea care ne așteaptă mai jos. La început, nu găseam cuvintele care să descrie ceea ce s-a deschis în fața noastră. Nu erau doar niște țurțuri, era un templu, o catedrală, bogat decorate și sculptate cu măiestrie din gheață, aici am pierdut noțiunea timpului și nu am regretat deloc.”

Gerurile trecuseră deja de câteva zile, pe 23 ianuarie era cald, așa că pereții de gheață nu tăceau, apa murmura acolo, apa picura de sus, cascada era vie.

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

„Deja la amurg ajungem la cascada Orașul Păsărilor, fără să ne oprim de-a lungul drumului la alte cascade. Și aici susură apă, și aici este împărăția iernii și a gheții. Am calculat corect ora, a fost suficientă lumină pentru a ajunge aici, pentru a sta o vreme și pentru a ne întoarce la cascadele inferioare”, menționează fotograful.

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

Iurie Svet

Mai multe imagini și descrierea completă a călătoriei le găsiți pe pagina lui Iurie Svet.

Preluat de la: diez.md