mure-2.jpg
Considerate a fi printre cele mai sănătoase alimente, pomușoarele sunt o mină de aur atât pentru consumatori, cât și pentru cultivatori. Cererea de fructe ecologice este mai mare decât oferta și practic ai acces ușor pe piața de specialitate – și-a spus-o Olga Țîu, fermieră din raionul Cahul, satul Andrușul de Jos, care împreună cu familia ei a decis să investească toți banii strânși și a pus bazele unei culturi de mure, întinse pe două hectare. Mai multe despre povestea lor de afacere aflați în cele ce urmează.

Povestea murelor începe în 2013, când Olga, fiind în concediul de maternitate, se tot gândea care ar fi activitatea care ar îmbina frumos dragul de plai cu noile realități: întemeierea unei familii, terenul roditor care abia își aștepta destinul și resursele financiare reduse pentru a începe o afacere în agricultură.

Împreună cu soțul au discutat, s-au documentat, au studiat din diverse surse, s-au consultat, au căutat și analizat diverse opțiuni, posibilități, concurenții pe diferite nișe și s-au oprit la cultivarea murelor. Așa a apărut mica afacere – Gospodăria Țărănească „TIM”.

„Când am început afacerea, abia ieșisem din concediul de maternitate cu prima fetiță. Cu sprijinul familiei am calculat și ne-am asumat riscuri ca să inițiem afacerea. Între timp, a apărut și a doua fiică și ne-am angajat să învățăm fetele să lupte pentru visurile lor, așa cum o facem și noi, și să se înconjoare cu oameni care le vor oferi susținere în acest parcurs. Din acest motiv, noi le implicăm în toate procesele de lucru”, spune antreprenoarea.

În 2014, au strâns prima roadă și s-au bucurat de beneficiile acesteia. Au experimentat cu cinci soiuri ca ulterior să le selecteze pe cele mai potrivite și au rămas la trei. Au renunțat la celelalte soiuri pentru că unele, pe cât de aromate, parfumate și suculente ar fi, nu se pot păstra bine pentru vânzarea în stare proaspătă.

Construirea unui spațiu de procesare încă este o misiune imposibilă. Au preferat soiurile: Tayberry cu roada timpurie (început de iunie și pe parcursul verii), Arapaho (sfârșitul lunii iunie până în iulie) și Triple Crown (de la mijlocul lunii iulie spre sfârșit de august).

Familia Olgăi are acum o plantație de mure cu suprafața de două hectare. Pe sezon se recoltează până la cinci-șase tone de pomușoare. În 2020, murele cultivate de Olga au intrat în rod deplin. Din păcate, din cauza condițiilor nefavorabile, a secetei precedate de ploi abundente și friguri mari în aprilie, au pierdut 80 % din murele soiului Arapaho, ceea ce constituie o treime din toată roada.

De obicei, comercializarea murelor se face la piața din Cahul, dar se fac livrări și în Chișinău. Anul trecut, a avut intermediari care au exportat fructele în Rusia.

Plantația în teren deschis presupune multă străduință, cu câteva sezoane de muncă în câmp – de la pregătirea câmpului din toamnă, atunci când se taie lăstarii care au făcut roadă anul curent, curățirea plantației de lăstarii înghețați, legarea în uscat, până la prelucrarea solului cu tehnică. Spre primăvară, se fac lucrările de întreținere, legarea în verde și atunci se observă lăstarii care au supraviețuit iarna și se îngrijește solul de plante dăunătoare, dar fără utilizarea de produse chimice, pentru a obține produse naturale, organice cu grijă față de consumatori. Încă nu au primit certificarea pentru produsele organice, dar este unul din obiectivele de dezvoltare.

 

„Facem o echipă bună cu un nume scurt și ușor de memorat”

Afacerea e una de familie și împreună cu soțul, rudele apropiate și părinții îngrijesc câmpul, realizează muncile sezoniere, iar la nevoie se angajează muncitorii sezonieri. Fiecare arbust are personalitate, problemele care necesită îngrijire corespunzătoare, iar proprietara știe cum să răspundă la nevoile acestora.

„Am ales numele TIM pentru afacere, deoarece e un acronim ce ne reprezintă familia. Facem o echipă bună cu un nume scurt și ușor de memorat. Adesea murele sunt confundate cu duda și zmeura”, ne povestește Olga zâmbind. „Le explicăm consumatorilor cu multă răbdare despre mure și beneficiile lor, iar ei rămân surprinși de atitudine și revin la noi. Înțelegerea și bunăvoința în familie se reflectă în afacere. Consumatorii noștri apreciază aceste valori”, explică aceasta.

Înființarea plantației a fost subvenționată din fondurile AIPA, iar la moment, compania este în căutare de fonduri pentru construirea unui sistem de irigare și achiziționarea tehnicii necesare. Compania participă la diverse expoziții de ramură, cum ar fi „MoldAgroTech”, „Fabricat în Moldova”, „Ia Moldova acasă”, unde își propune să identifice noi parteneri și piețe de desfacere.

Pe viitor, Olga și familia ei își propune să continue să comercializeze cele mai bune și ecologice mure, dar și să creeze o gamă largă de produce din mure procesate, prin care să dezvolte afacerea și să lase o moștenire demnă generației următoare.

Pentru mai multe detalii puteți vedea pagina de Facebook a producătorilor sau puteți apela la numărul Olgăi Țiu: 069709830.

Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.

Preluat de la: diez.md