4teslaspace.jpg
Starman – manechinul îmbrăcat în costum spaţial, lansat în spaţiu în februarie 2018 la volanul unui bolid Tesla Roadster ce-i aparţine fondatorului şi directorului general al companiei SpaceX, Elon Musk – a trecut prin apropierea planetei Marte. Un anunț în acest sens a fost publicat pe site-ul oficial al companiei.

„Starman, care a fost văzut ultima oară părăsind Pământul, s-a apropiat astăzi, pentru prima oară, de Marte, ajungând până la distanţa de 0,05 unităţi astronomice (aproximativ 7,5 milioane de kilometri – o unitate astronomică este egală cu distanţa medie de la Pământ la Soare, adică aproximativ 150 de milioane de kilometri) de Planeta Roşie”, conform unui anunţ făcut de SpaceX pe Twitter, transmite agerpres.ro.

Starman şi bolidul Tesla încheie o orbită completă în jurul Soarelui la fiecare 557 de zile terestre. Până în prezent, Starman a parcurs prin spaţiu 2,1 miliarde de kilometri – distanţă echivalentă cu parcurgerea fiecărui drum de pe Pământ de peste 57 de ori.

Viitorul (îndepărtat, ce-i drept) nu arată bine pentru Starman, acesta urmând să cadă pe Pământ sau pe Venus peste câteva zeci de milioane de ani, conform unui studiu din 2018.

Racheta Falcon Heavy este proiectată să amplaseze pe orbita joasă standard a Pământului, la un cost de 90 de milioane de dolari pe lansare, o încărcătură de până la 70 de tone, de două ori mai mult decât capacitatea de ridicare a celei mai puternice rachete existente în flota spaţială americană – Delta 4 Heavy a companiei rivale United Launch Alliance (ULA), un parteneriat între Lockheed Martin Corp şi Boeing Co – la un cost cu circa un sfert mai mic.

Zborul demonstrativ a făcut ca Falcon Heavy să intre în istoria misiunilor spaţiale fiind cea mai puternică rachetă operaţională din lume, cu o capacitate de încărcare mai mare decât a oricărui vehicul spaţial care a zburat după Saturn V, racheta care i-a pus pe astronauţi pe traiectoria spre Lună şi a fost retrasă de NASA în 1973, sau după Energia, din epoca sovietică, a cărei ultimă misiune s-a încheiat în 1988.

Preluat de la: diez.md