FotoJet-94.jpg
E miercuri, deci revenim cu o nouă serie de fotografii documentare. Astăzi vă facem cunoștință cu Roman Vishniac, un fotograf de origini ruso-americare care se face cunoscut în lumea fotografiei prin imaginile ce reflectau realitatea socială, culturală și cea de rutină a evreilor din Europa Centrală și de Est, în perioada de până la Holocaust. 

Din 1935 până în 1939 a fost inițiat de o organizație caritabilă evreiască și a călătorit în Europa de Est pentru a surprinde cultura evreilor săraci din satele montane și ghetourile urbane. Fotograful a fost atât de pasionat de proiect, încât a continuat să lucreze chiar și după ce acesta a luat sfârșit.

Roman Vishniac a vizitat ghetourile din Rusia, Polonia, România, Cehoslovacia, Lituania, fiind hotărât să păstreze memoria poporului evreu. De asemenea, artistul spera cu fotografiile sale să informeze oamenii despre atrocitățile care aveau loc în spațiile naziste.

De remarcat este faptul că artistul a reușit să surprindă mai multe de 16 000 de fotografii, dintre care doar 2 000 au fost salvate. El a fost arestat de unsprezece ori, mai ales sub acuzații de spionaj. Fotograful a murit în ianuarie 1990 la New York

Fotografii de Roman Vishniac

#gallery-2 { margin: auto; } #gallery-2 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-2 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-2 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Preluat de la: diez.md