image019.jpg
La data de 11 februarie, în întreaga lume este marcată Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul ştiinței. Cu acest prilej, am discutat cu Vladlena Timofti, o tânără de 19 ani, originară din Republica Moldova, care studiază ingineria aeronautică la o universitate din Marea Britanie. Vladlena a povestit despre experiența sa în calitate de viitoare ingineră, dar și despre ce a determinat-o să aleagă anume acest domeniu.

„Mereu am fost pasionată de aviație. Modul în care toate sistemele unui avion lucrează într-o perfectă armonie, în orice moment al zborului, interdependența fermă dintre toate structurile acestuia, ce nu lasă loc nici celei mai mici erori: într-adevăr, o capodoperă a ingineriei aeronautice. Fiecare zbor este o experiență irepetabilă și inegalabilă pentru mine. Drept rezultat, în urma unui zbor transatlantic, cel mai lung, de altfel, în care m-am aflat până acum, și care m-a făcut să înțeleg mult mai profund complexitatea zborului, am decis că mi-ar plăcea enorm să studiez acest domeniu și să îmi pavez drumul către o profesie în aviație”, povestește Vladlena Timofti.

„Deși femeile în domeniul ingineriei nu mai sunt un lucru neobișnuit în majoritatea țărilor, problema cu care încă ne confruntăm în ziua de astăzi sunt detaliile, poate pentru unii inobservabile, dar care, privite în ansamblu, pot face ingineria să pară un domeniu neprietenos fetelor. Unele ramuri ale acesteia (cum ar fi ingineria mecanică, electrică, aeronautică, și nu numai) au un dezechilibru destul de mare între numărul femeilor și bărbaților, ce studiază la aceste facultăți. Perspectiva de a fi singura fată într-o sală de cincizeci de persoane ar putea părea, pentru unii, intimidantă, în momentul în care decid domeniul pe care doresc să îl urmeze. Aceste potențiale frici și ezitări sunt, însă, spulberate atunci când ajungi la universitate și realizezi că toate persoanele prezente în acea sală au o trăsătură comună, unica, de fapt, care contează în cadrul orelor: pasiunea pentru inginerie”, ține să sublinieze Vladlena.

Tot aici, tânăra spune că în Republica Moldova, dânsa a primit unele remarci, poate ușor descurajatoare, de la persoane cu viziuni mai conservative, dar acestea au fost cazuri izolate, ce nu au oprit-o să-și urmeze visul și au făcu-o să se îndoiască de alegerea sa.

„La universitate, sunt tratată cu respect de către toți profesorii și colegii, iar cunoștinţele și contribuțiile mele sunt apreciate la fel de mult cum sunt cele ale colegilor mei, indiferent de gen. Pasiunea pentru inginerie nu are gen, iar atât timp cât manifești profesionalism și depui efort pentru a te dezvolta perpetuu în domeniul ales, ești apreciat, iar munca ta valorificată”, spune tânăra.

Vladlena n-a ezitat să încurajeze toate domnișoarele și doamnele, care au o pasiune pentru inginerie și le-a sugerat să-și urmeze visul, deoarece acest domeniu are nevoie de oameni perseverenți, disciplinați, care nu renunță ușor și pentru care eșecurile nu sunt decât un imbold de a munci mai mult, de a crește, de a se dezvolta.

„În acest domeniu, este nevoie de muncă asiduă, efort, spirit analitic și o atenție sporită la detalii. Cine este dispus(ă) să țină pasul cu acest program, deseori extenuant, să dezvolte și să mențină o disciplină de fier pe parcursul tuturor anilor de studiu, va reuși în inginerie”, conchide Vladlena Timofti.

Pentru prima dată, Ziua Internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul ştiinței a fost sărbătorită la 11 februarie 2016, după ce, la 22 decembrie 2015 Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind stabilirea unei zile internaționale dedicate recunoașterii rolului important al fetelor și femeilor în domeniile ştiinței și tehnologiei.

Conform unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică, doar 4,6 % din fetele care studiază în învățământul superior aleg ca profil de studiu științele STEM ( Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică). În consecință, femeilor le revine în sector locuri de muncă cu un nivel de calificare mai scăzut și respectiv, de remunerare. Femeile din domeniul TIC au un salariu cu 33% mai mic decât cel al bărbaților.

Preluat de la: diez.md