mircea-grosul.jpg
Cu protagonistul nostru v-am făcut cunoștință puțin de tot în februarie 2020, atunci ați aflat că Mircea Grosul este un muzician stabilit la Chișinău și toboșarul trupei Riot Monk. De data aceasta însă, vă invităm să-l cunoaște-ți pe Mircea dintr-o altă perspectivă, deși cu siguranță mulți dintre voi măcar odată i-ați spus „salut” la Uptown, Smokehouse sau Cărturești.

Ca formulă de salut, Mircea ne-a spus că majoritatea oamenilor, care îl cunosc, îl știu drept băiatul de la Smokehouse, de la Uptown sau de la Cărturești sau ca pe cel care a lucrat undeva într-un local.

„De când am lăsat facultatea care nu-mi plăcea, mă tot caut pe mine însumi”

„De la 20 ani, de când am lăsat facultatea care nu-mi plăcea, mă tot caut pe mine însumi și astfel, am încercat multe domenii de activități. Am lucrat în sfera serviciilor în mare parte – agent de vânzări la call-center, agent de vânzări și constructor de mobilier la mica firmă a fratelui, iar cea mai mare parte din viața mea de matur am lucrat la câteva dintre cele mai populare localuri din capitală, unde am și cunoscut multitudinea de oameni cu care mă salut la fiecare pas atunci când merg pe strada Pușkin. Mai nou, am încercat să fiu și librar la Cărturești, la invitația unui prieten bun.”

„Am intrat în cercurile de tineri care practicau instrumente muzicale și, văzând cum le mânuiesc ei, ardeam de dorință să învăț și eu”

Toate aceste experiențe i-au plăcut și l-au format ca om, ne-a istorisit Mircea, dar, pe lângă toate aceste experiențe, conexiuni cu oameni și descoperiri, cel mai mult își dorea să aibă ceva care să-i aparțină doar lui, ceva care să nu-l oblige să se supună ordinelor nimănui și să facă el așa cum simte și știe mai bine. De aceea, mereu făcea tangență cu muzica.

„Iubeam să cânt de când eram mic, iar de la 17 ani, când m-am mutat la Chișinău, acest vis a evoluat așa cum niciodată nu aș fi crezut. Am intrat în cercurile de tineri care practicau instrumente muzicale și, văzând cum le mânuiesc ei, ardeam de dorință să învăț și eu totul și deîndată!”

Astfel, Mircea a început să învețe chitara, ba chiar formase și o trupă cu prietenii de atunci. Unul dintre ei este Ștefan, cel cu care cântă și astăzi în aceeași trupă.

„Eram solistul și chitara ritm, apoi am văzut un nene cântând la tobe și am decis că și asta vreau să încerc. Așa mi-am găsit instrumentul de suflet perfect compatibil cu temperamentul meu.”

Acum, protagonistul nostru zice că este mândru că este solist în trupa Harmasar, iar pe lângă această trupă îi place să cocheteze muzical și în trupa Riot Monk din Baia Mare, în care a rămas după ce le-a învățat piesele cu o săptămână înainte de concertul organizat de Harmasar, la care i-au invitat și pe ei, după care aceștia, rămânând fără toboșar în acea perioadă, l-au invitat pe Mircea.

După cum menționam și la debutul interviului, Mircea a fost mereu într-o continuă căutare de sine, dar problema era alta decât explorările.

„Problema e ca nu puteam ieși din acest circuit de job și odihnă, altfel rămâneam fără surse de trai, deci eram mereu ocupat cu ceva. Așa că pandemia, cu care ne confruntăm acum, mi-a fost de ajutor și anume datorită faptului că librăria a fost închisă și am rămas să stau acasă pe o perioadă nedeterminată, iar ca să nu mă ia panica în casă, căutam o bicicletă cu care mă gândeam să livrez cărți din librăria la care lucram. Bicicletă am găsit, dar din punct de vedere legal planul meu cu livrarea nu a fost realizabil. Am rămas cu bicicleta, iar bicicleta era a lui Adrian Fodea, omul cărui îi voi rămâne recunoscător toată viața.”

Omul cărui îi rămâne profund recunoscător practică pielăritul, iar printre promenadele sale cu bicicleta, Mircea mai trecea pe la el la atelier. Printre ceștile cu cafea și discuțiile intelectuale își făcea loc și curiozitatea protagonistului nostru asupra modului în care Adrian își făcea meseria.

„Urmăream cu atenție cum lucrează și am decis să încerc să fac o brățară. Bineînțeles că el m-a îndrumat și practic o mare parte din lucru l-a făcut el, dar eu eram bucuros că am făcut ceva cu mâna mea. Am postat fotografia cu ea și imediat am primit comentarii și mesaje de încurajare și chiar comenzi.”

„Nu este o îndeletnicire grea, dar temperamentul meu uneori o face astfel”

Această curiozitate l-a îndrumat să facă articole tot mai diferite, iar de la un breloc mic, Mircea a îndrăznit să lucreze asupra unor articole mai sofisticate. Cu cât pătrundea mai mult în esența acestei îndeletniciri, cu atât mai multă încurajare primea.

„De la un breloc și o brățară, acum am ajuns să fac rucsacuri și genți mari și deja am gândită și direcția în care aș vrea să merg după ce mă dezvolt un pic. Nu este o îndeletnicire grea, dar temperamentul meu uneori o face astfel.”

„Mi-am găsit ocupația de suflet, sunt liber și fericit acum”

Deși face progrese, spune Mircea, o mulțime de nervi se epuizează atunci când nu-i iese ceva, iar cel mai greu îi este să înceapă a lucra asupra unui articol pe care nu și-l poate imagina ca produs finit. Prin urmare, recunoaște că are zile când, pe lângă creativitate, imaginația sa se odihnește. Astfel, un articol îi poate lua de la cinci ore la cinci zile, depinzând de complexitatea lui, de imaginația lui Mircea și de experiența de până acum.

Dar nu în ultimul rând, menționează că o susținere foarte mare o are din partea iubitei sale, care îl încurajează și îl clamează mereu.

„Mai nou, ea a devenit partenera mea, ocupându-se de ambalaje, poze și de promovarea online. Pot spune acum cu certitudine că mi-am găsit ocupația de suflet, sunt liber și fericit acum, îmi urmez visul și mă strădui să mai fac oamenii din jur fericiți.”

#gallery-5 { margin: auto; } #gallery-5 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 50%; } #gallery-5 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-5 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

#gallery-6 { margin: auto; } #gallery-6 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-6 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-6 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Vă îndemnăm să faceți cunoștință cu lucrările lui Mircea pe pagina sa de Facebook, toate sunt făcute în exclusivitate la comandă, așa că nu are nimic în stoc niciodată.

#gallery-7 { margin: auto; } #gallery-7 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 50%; } #gallery-7 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-7 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Acum, Mircea lucrează la o serie de articole mai deosebite, care urmează a fi puse în vânzare la librăria Cărturești începând cu luna octombrie, așa că dacă urmăriți paginile sale, o să fiți la curent cu toate noutățile ce vizează noua sa activitate.

#gallery-8 { margin: auto; } #gallery-8 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 50%; } #gallery-8 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-8 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Preluat de la: diez.md